Sinop Üniversitesi tarafından ulusal ve uluslararası sularda bilimsel araştırma yapılmasını sağlamak amacıyla geçen yıl Eylül ayında Türkeli İlçesi'nde yapımına başlanan araştırma gemisinini yapımı tamamlandı. Türkeli İlçesi’ndeki özel bir tersanede yapılan 22 metre uzunluğunda, 135 gros ton ağırlığında, 7.5 metre genişliğindeki gemi, suya indirildi.

Geminin su alıp almadığının kontrol edildiğini ve bir sorunla karşılaşılmadığını söyleyen Prof. Dr. Bircan, "Geminin yapımı tamamlandı. Son olarak suya indirildi. Bir problem yaşanmadı. En kısa zamanda bize teslim edilecek. Biz de 2 ay içerisinde törenle açılışını yapıp hizmete sokmayı planlıyoruz. Şu an içerisinde bulunan labaratuvarların iç donamını yapılıyor. Yeni bir kaç cihaz alımının ardından iç donanım da tamamlanacak" dedi.

"İÇİNDE İKİ LABORATUVAR VAR"

Geminin Su Ürünleri Fakültesi’nin bilimsel çalışmalarında kullanılacağını söyleyen Prof. Dr. Bircan, "Üniversitemizdeki öğretim üyelerimiz bilimsel araştırma ve inceleme için ulusal ve uluslararası sularda bu gemi sayesinde çalışabilecek. Öğretim üyelerimiz gemiyle 1 hafta karaya çıkmadan araştırma yapabilecek. Gemide 3 personel, 13 araştırma görevlisi olmak üzere toplam 16 kişi çalışma yapılabilecek" dedi. Prof. Dr Bircan, geminin içerisinde suyun fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin ölçümü, balık avlanma stoklarının belirlenmesi gibi bir çok çalışmanın yapılabileceğini belirterek iki laboratuvar, soğuk hava deposu bulunduğunu söyledi.

"İLK YERLİ ARAŞTIRMA GEMİSİ"

Prof. Dr. Bircan, Türkiye'de çeşitli kurumlarda ve üniversitelerde araştırma gemilerinin olduğunu dile getirerek "Bu gemilerin bazıları yurt dışından satın alınmış bazıları da balıkçı gemileri revize edilerek araştırma gemisi haline getirilmiş. Bizim yaptırdığımız gemi ise Türk mühendisleri tarafından sadece araştırma gemisi olması için projelendirilen yine Türk işçiler tarafından yapılan ilk yerli araştırma gemisi. Gemi bu açıdan da çok önemli bir özelliğe sahip. Geminin projesi Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde bulunan özel bir firmadaki gemi mühendisleri tarafından hazırlandı" dedi.

Prof. Dr. Bircan, gemiye Sinoplu denizci Seydi Ali Reis'in adını verdiklerini söyledi. Su Ürünleri Fakültesi’nde de 34 öğretim üyesinin bulunduğu belirtildi.



YK(İS/SS)