Sinop Nükleer Karşıtı Platform tarafından, 26 Nisan 1986’da meydana gelen Çernobil faciasının 26'ncı yıldönümü nedeniyle dün akşam 'Çernobil'den Fukuşima'ya Nükleer Tehlike-Çevre ve Sağlık' konulu panel düzenledi. Melia Kasım Otel'inde gerçekleştirilen panele sivil toplum kuruluşu üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Panelde konuşma yapan Elektrik Mühendisler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş, Türkiye'de Sinop’un ve Mersin’in başının dertte olduğunu öne sürerek şunları söyledi:

"Sadece buraların değil, ülkemizin yanlış enerji yatırımlarıyla da başı dertte. Bunun en çarpıcı örneklerinden biri Nükleer Santral kurma girişimleri. Mersin Akkuyu’da başlayan süreç, daha sonra Sinop'a da yansıyacak. Sinop da şu an Nükleer Santral kurma gündeminin içerisinde. Enerji Bakanlığı maalesef bütün bilimsel çalışmaları, dünyada nükleer konusundaki yaşanan gelişmeleri ve ülkemizin nükleer santral konusunda bir çıkmaza sokulması sürecini anlamak istemiyor, duymak istemiyor. Türkiye'nin bir nükleer çöplük haline gelmesini istemiyoruz."

'ERKEN YAŞLARDA AKCİĞER KANSERİ'

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatma Evyapan da şunları anlattı:

"Çernobil kazasını takiben Rusya’da yapılmış olan araştırmalar sonucunda, solunan radyoaktif maddelerin akciğerde 15- 20 yıl arasında varlığını sürdürdüğü görülmüştür. Araştırmalarda akciğer kanserinin görülme yaşlarının radyasyona maruz kalmış kişilerde daha erken evrelere yani 40- 45 yaş civarına olduğu görülüyor. Oysa sigara içenlerde kanserin görülme yaşı 50- 70 arasındadır.

Konuşmaların ardından panele katılanlar Uğur Mumcu meydanına gelerek eylem yaptı. 'Nükleere İnat Yaşasın Hayat', 'Sinop Çernobil Olmayacak' diye slogan atan grup basın açıklamasının ardından dağıldı.

KT(İS/COŞ)