Gerze İlçesi'nde kurulması planlanan termik santraline tepki olarak Sinop'tan 10 gün önce Ankara'ya yürüyüş başlatan emekli öğretmen, 57 yaşındaki Ferhat Hancer ile emekli işçi, 60 yaşındaki Mustafa Kıray, Kırıkkale'ye ulaştı. Çevrecileri burada Yeşil Gerze Çevre Platformu ile Kırıkkale Eğitim-Sen üyeleri karşıladı.

ÇEVRE FELAKETİNE NEDEN OLUR

Ankara'ya yürüyüş düzenleyen çevreci eylemcilerini Kırıkkale'de karşılayan Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, yapılması planlanan termik santralin günde 11 bin 400 ton kömür yakan, 2 bin 600 ton cüruf çıkaran doğayı zehirleyen devasa bir yatırım olduğunu hatırlattı. Belovacıklı, şöyle dedi:

"Termik santral kurulduğunda denizden 3 milyon 400 bin suyun çekilmesi demektir. Bu da denizde balık, yavru, yumurta organizmaları bırakmayan, bacasından saldığı zehirli gazlarla çevredeki tüm doğayı zehirleyen dev bir yatırım anlamına geliyor. Bu yatırım tamamen ithal kömürle olacaktır. İlçemize kurulmak istenen termik santrale şiddetle karşı çıkıyoruz. Eğer bu ülkede az bir adalet varsa, vicdan varsa güzel yurdumuzun bu yerine santral yapılması engellenmeli."

Sinop'tan Ankara'ya yürüyüş başlatan Hancer ile Kıray ise şunları söyledi:

"Şu ana kadar 475 kilometre yol katettik. Günlük ortalama 45 kilometre yol aldık. 30 Nisan'da Ankara'da olacağız. Biz çocuklarımıza, gelecek nesillere güzel bir doğa ve yaşam alanları bırakmak istiyoruz. Bunun için yürüdük ve yürümeye de devam edeceğiz Torunlarımıza temiz bir gökyüzü, bağımsız martılar, kelebeklerin uçtuğu bir ortam bırakmak istiyoruz. Torunlarımızında, gelecek nesillerinde hamsiyle tanışmasını istiyoruz. Hamsilerimiz, ormanımız, kelebeklerimiz, kuşlarımız yok olmasın diye yürüyoruz."



EG(FK/İD)