Mardin- Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Suriye sınırında bulunan Nusaybin ilçesinde bayramlaşma programlarının her yıl güzel bir şekilde gerçekleştirildiğini kaydetti. Ayvaz, yurttaşların Suriye'de bulunan akrabalarıyla hasret giderdiğini, bayramlaştığını, güzel görüntüler oluştuğunu belirtti. Ancak Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle artık bayramlaşma programlarının yapılamadığına değinen Ayvaz, Suriye'de yakınları olanların, endişe içinde olduğunu bildirdi.

 

Suriye'deki dramın herkes gibi Mardinlileri de çok üzdüğünü ifade eden Ayvaz, ''Bir an önce bu olayların düzeleceğini umut ediyoruz. Hem Nusaybin hem de Kamışlı halkının yine eski güzel günlerine dönmesini bekliyoruz. İnşallah Kurban Bayramı'na kadar ortalık sakinleşir, bu olaylar kapanır, Suriye istikrara kavuşur ve bayramlaşma tekrar yapılır'' diye konuştu.

 

‘EN FAZLA ETKİLENEN İL MARDİN’

Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Merkezi Derneği (USTAD) Başkanı Ahmet Akgül de Suriye yönetiminin tutunduğu bu tavırdan en fazla etkilenen ilin Mardin olduğunu kaydetti. Güneydoğu'da yaşayan birçok vatandaşın, sınırın öbür tarafında çok yakın akrabalarının oturduğunu aktaran Akgül, şöyle konuştu: ''Yıllarca iki ülkenin aynı dile, aynı dine sahip insanları birbirini ziyaret edemiyordu. Sınırdan birbirine hediyelik eşya fırlatarak acınası bir tablo oluşuyordu. Fakat son yıllarda bu anlamsız görüntüyü gidermek adına 48 saatlik vizesiz ziyaretlere Türkiye ve Suriye tarafından imkan tanınmıştı. Fakat Esed'in kendi çıkarlarını devam ettirmek, uğruna kendi insanına karşı yürüttüğü katliam ve Türkiye'ye karşı takındığı tutum yüzünden sınır kapıları geçen yıl olduğu gibi bu yıl da bayramlaşmaya açılmadı. Bu durumdan en fazla üzüntü duyan yerlerden birisi de sınır boyunca karşılıklı akrabaların bulunduğu Mardin'dir. Suriye halkları topyekun bir şekilde Esed'in yaptığı zulme karşı birleşmesini ve Mardin sınırı boyunca yaşanan bu durumun sona ermesini temenni ediyoruz. İnşallah Esed'in ülkeyi terk etmesiyle, önümüzdeki Kurban Bayramı'nda kardeş Suriye ve Türkiye halkı çifte bayram yaşar.''

 

Nusaybin'de yaşayan esnaf Hasan Gül ise Suriye'de bulunan akrabalarıyla artık görüşemediklerini belirterek, ''Bayramda yakınlarımızı göremeyeceğimiz için çok üzüntülüyüz. Akrabalarımıza bir şey olacak diye korkuyoruz. Bayramlaşma programlarını heyecanla bekliyorduk. Bayramlarımız bir başka geçiyordu'' dedi.

 

Suriye'deki olayların ilçe ekonomisine de büyük zarar verdiğini kaydeden Gül, ''Nusaybin halkı ve esnafın tedirginliği sürüyor. Bayramlaşma programları esnafın yüzünü güldürüyordu. Gelip gidenler çok oluyordu. Şimdi komşu ülke harabeye dönmüş. Bir an önce savaşın sona ermesi için dua ediyoruz'' diye konuştu.