Bugün sabahtan itibaren Cilvegözü, Öncüpınar ve Gaziantep'teki Karkamış Sınır Kapıları'na sınırlama getirildi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın açıkladığı tedbirler çerçevesinde Türkler ile üçüncü ülke vatandaşlarının Türkiye'den Suriye'ye turistik ve ticari çıkışları yasaklandı. Türkler ile üçüncü ülke vatandaşlarının ise Suriye'den Türkiye'ye girişine bir sınırlama getirilmedi. Bu uygulama sabah saatlerinden itibaren gümrük kapılarında hayata geçirildi.

Gelişmeleri değerlendiren Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Ortadoğu Sorumlusu Hamit Şanverdi ise kapının kapatılmasının doğru bir karar olduğunu söyledi. Suriye'nin Bab-al Hava sınır kapısında geçen cuma günü yakılan ve yağmalanan Türk TIR'larının ardından bölgede can güvenliğinin kalmadığını belirten Şanverdi, İstanbul'dan sonra en büyük 2'inci TIR parkına sahip olan Hatay'da bir çok araç sahibi ve nakliye firmasını zor günlerin beklediğini söyledi. Türkiye'den Ortadoğu'ya en güvenli geçişin şu anda gemiyle yapılabildiğine dikkat çeken Şanverdi, "Cilvegözü'nün kapanması bizim Ortadoğu'ya çalışmamızı tamamen bitirdi. Kapı açıkken yine risk alıp taşımacılık yapıyorduk. Şimdi Hatay'da 7-8 bin TIR çalışmıyor. Alternatif yok. Mersin'de çalışan bir gemi firması var. Gemiye binebilmek için 15 gün sıra bekleniyor. Nakliyeciler araçlarını satmaya çalışıyor" dedi.

Bir çok TIR ve nakliye firması sahibinin evine, işyerine haciz geldiğini belirten Şanverdi şöyle devam etti:

"Nakliyeciler çalışamadıkları için bankalara borçlarını ödeyemiyorlar. Bir çok TIR'cının evine haciz geliyordu. Bundan sonra işleri iyice zorlaştı. Avrupa'ya çalışan zaten nakliyeciler var. Ancak onların bile işleri kötüydü. Biz şimdi açıkta kaldık. Hataylı nakliyeciler devletten destek bekliyor. Biz şu anda ne yapacağımızı bilmiyoruz. Devlet sıfır faizle kredi verebilir. Taşımacılık için Mersin'deki gemi şirketi arttırabilir. Yoksa işimiz çok zor."

12 TÜRK TIR'I HALA KAYIP

Suriye'de hala 12 Türk TIR'nın kayıp olduğunu iddia eden Şanverdi sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suriye'de mal ve can güvenliği kalmadığı için şoförlerimiz, Suriye'nin Bab-al Hava sınır kapısına kadar araçlarını götürüyor. Burada Suriyeli şoförlere teslim ediyordu. Yakılan TIR'larımız da konvoya katılmak için bekleyen araçlarımızdı. Yakılan araçlarımızın dışında 15'e yakın aracımız da köylüler tarafından kaçırıldı. Araç sahipleri Suriye'nin köylerinde ev ev bahçe bahçe gezip araçlarını arıyor. Ama hala bir sonucu yok 12 civarında TIR hala kayıp. Devletin desteğini bekliyoruz."

ÖNCÜPINAR'DA SESSİZLİK

Kararın ardından Kilis'in Öncüpınar Sınır Kapısı'nda da bugün sabah saatlerinden itibaren büyük bir sessizlik yaşanıyor. Çok az görevlinin bulunduğu kapından gün boyunca giriş çıkış yapan olmadı.

KİLİS'TEN KAÇIŞLAR SÜRÜYOR

Öte yandan Halep'in Azez İlçesi'ne bağlı Sucu Kasabası güzergahını kullanarak Türkiye sınırına gelen Suriyeliler, mayınlı sahayı da geçip, Öncüpınar Sınır Kapısı yoluna çıkmaya devam ediyor. Gruplar halinde gelen Suriyeliler, "Ölmemek için Türkiye'ye geliyoruz. Beşar Esad'ın askerleri bizi yurdumuzdan etti. Allah onları bildiği gibi yapsın" diye tepki gösterdi.