Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın bilgisayar alt yapılarında yapılacak çalışması nedeniyle Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğüne bağlı Kapıkule, İpsala, Hamzabeyli, Pazarkule, Dereköy ve Uzunköprü gümrük sahalarındaki yaya geçişler dışındaki tüm araçlı giriş-çıkış işlemlerini durduruldu. Saat 23.00’de Bulgaristan’a otomobilleriyle çıkış yapmak isteyenler Kapıkule Gümrük kapısından geri dönmek zorunda kaldı. İşlemlerin durduğu sırada pasaport kontrolünden olan bazı yolcu otobüsleri de kontak kapatarak yolcularını kafeterya ve Free Shop mağazalarının bulunduğu alana park etti. Bulgaristan’a çıkış yapmak için gelen otobüslerin yolcuları işlemlerin başlayacağı saat 06.00’ya kadar gümrük sahasında bekleyeceklerini ifade etti. Beklemek istemeyen yolcular ise yaya olarak pasaport kontrolünden geçerek Bulgaristan sınırına gitti.

BİR DAKİKAYLA KAÇIRDI

Almanya’dan Türkiye’ye yük taşıyan TIR sürücüsü Samet Alpaslan ise 23.01’de Bulgaristan’dan girmesine rağmen işlemlerin durdurulması nedeniyle Türkiye’ye giriş yapamadı. Kapanma saatini bir dakika kaçırdığı için kapıda kaldığını ifade eden Alpaslan, “Türkiye’ye geldik, sistem değişikliği nedeniyle saat 23.00’de işlemlerin kapanacağı söylendi. Bir dakika sonra geldim buraya son noktada kaldım. Şimdi bütün TIR’lar geri gideceğiz TIR sahasında bekleyeceğiz. Bulgaristan’da 10 kilometre TIR kuyruğu var. Yapılacak bir şey yok. Sabah 06.00’ya kadar bekleyeceğiz” dedi.

Bulgaristan’a çıkış yapmak için neredeyse bir gündür sırada beklediğini kaydeden TIR sürücü Murat Gülbahar ise şunları söyledi: "Tam sınır kapısına geldiğim anda sistemler kapatıldı. Geçen cumartesi günü Erenköy gümrüğünden çıktık. O zamandan beri sırada ancak kapıya geldik. Erenköy bize 48 saat yurt dışına çıkmak için zaman veriyor. Ama şuanda 48 saat değil 70 saati aştı, ama biz daha gümrüğe evrak bile veremedik. Şuanda da kapı kapandı ve giremiyoruz. Avrupa Birliği’ne gireceğiz diyoruz. Dünya aya çıkıyor, biz hala yaya kalıyoruz. İki gündür yol boyunca tuvalet aramaktan bıktık. Hava kararsında ihtiyacımızı giderelim diye bekliyoruz. TIR sürücüsü, ihracatçı da zor durumda kalıyor” diye konuştu. 

YOLCULAR KAFETERYADA BEKLİYOR

Bulgaristan’ın Sofya kentine yolcu taşıyan otobüs sürücüsü Şenol Göçmen ise yolcularıyla birlikte gümrükte kaldıklarını ifade ederek, “İşlemler sırasında sistem kapandı. Yolcularımızla birlikte sabah olmasını bekleyeceğiz. Başka çaremiz yok” dedi.

6 KİLOMETRELİK KUYRUK

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, bakanlığın bilgisayar altyapısında yapacağı çalışma nedeniyle sınır kapılarında 7 saat süreyle işlem yapılmayacağını ifade ederek, “Bakanlığımızca bilgisayar altyapılarında yapılacak olan bir çalışma nedeniyle bölge müdürlüğümüze bağlı Kapıkule, İpsala, Hamzabeyli, Pazarkule, Dereköy ve Uzunköprü gümrük sahaları saat 23.00 ile saat 06.00 arasında bilgisayar sistemi çalışmayacağından dolayı yolcu araçları ve TIR gümrük işlemleri yapılmayacak. Sabah saat 06.00’dan sonra işlemler tekrar başlayacak” dedi.

Bilgisayar sistemlerinin alt yapı çalışması TIR sürücülerini de zor duruma düşürdü. Kapıkule Gümrük Kapısı'ndan yurt dışına çıkış yapacak ihraç ürünü yüklü 200 kadar TIR, yaklaşık 6 kilometre uzunluğunda kuyruk oluşturdu. Sınır Kapılarında işlemlerin durması nedeniyle araçların geçiş yapamadığı gümrük kapılarında isteyenler yaya olarak çıkış yapabiliyorlar.

 

EÖ (LK/RT)