Tunceli Belediyesi tarafından sinema salonu olmayan kentte geçen yıl ilki düzenlenen, 'Uluslararası Dersim Film Festivali'nin ikincisi de bu yıl gerçekleştirdi. Festival açılış kokteylinde konuşan Tunceli Belediye Başkanı BDP'li Edibe Şahin, geçen yıl insan hakları film festivalinin birincisini düzenlediklerini ve büyük ilgi gördüğünü belirterek, "Kentimizde film gösterimi yapan hiçbir sinema salonu yok ve geçen yılki festivalde gösterilen filmlerin ne kadar önemli bir ihtiyacı giderdiğini fark etmiştik. Bundan sonra her yıl imkanlarımızı zorlayarak festivali düzenli hale getirmeye karar verdik. Dersim'lilerin ve hepimizin tek amacı artık insan hakları ihlallerinin olmadığı, ihlallerin yaşanmadığı bir ülkede ve bir coğrafyada yaşamaktır. Bizler halk olarak sanatı hem seviyoruz, hem önemsiyoruz ve bu nedenle sanata büyük ilgi gösteriyoruz. Umarım kısa süre içinde bir sinema salonuna da kavuşuruz" dedi.

Film festivali için Tunceli'ye gelen yönetmen-oyuncu Zeynel Doğan da, Tunceli gibi insan hakları ihlalleriyle hep Türkiye gündeminde olan bir kente gelmekten mutlu olduğunu belirtti. Doğan, "Ben de bu festivale yönetmenliğini ve oyunculuğunu yaptığım 'Babamın sesi' filmiyle katıldım. Umarım Tunceli en kısa zamanda bir sinema salonuna kavuşur ve buralara her zaman filmler ve gelir ve burada yaşayan insanlar da sinema keyfini yaşar. Ayrıca festivalde yarışma bölümünün olmaması bizler için daha güzel stresten uzak keyifle festivalin keyfini yaşıyor, buranın doğasını geziyor ve halk ile söyleyişiler yapıyoruz" dedi.

Sinema eleştirmeni Serdar Akbıyık ise, festivalin çok gerekli bir ihtiyacı karşıladığını ifade ederek, "Belediye başkanıyla görüştük ve kentin bir sinemasının olmadığını bize söyledi. Yani sinema salonunun kapalı olduğunu belirtti. Dersimdeki bu festival hem bu coğrafyaya etkili hem de Türk sineması için çok etkili bir festival olduğunu düşünüyorum. Benim açımdan önemli olan sinemanın bu coğrafya ve bu kentle bütünleşmesidir" diye konuştu.

GÖSTERİME SUNULACAK YERLİ VE YABANCI FİLMLER

"İnsan hakları, çocuk, kadın ve doğa" temalı filmlerin gösteriminin yanı sıra, söyleşiler, paneller, kent gezisi, çocuklar için sinema atölyesi gibi birçok etkinlikte festival kapsamında yer alacak. 29 Mayıs tarihine kadar sürecek olan film festivalinin danışma kurulunda, Enis Rıza, Prof.Dr. Selahattin Yıldız, Yönetmen Bingöl Elmas, Mehmet Dalmaz ve Tunceli Belediyesi çalışanlarından Mahmut Nizam Özlütaş yer alıyor. Tenceli' ler 5 gün boyunca 4 ayrı salonda, 'Babamın Sesi', 'Gelecek uzun sürer', 'Zenne', 'Entel köy Efe köye karşı', 'Geriye kalan' gibi yerli filmler ile 'Bir Ayrılık', 'Güzel Bir Hayat Düşlerken', 'İçimdeki Yangın', 'Belvedere' gibi yabancı filmleri ücretsiz izleyebilecek.

1980 ÖNCESİNDE 2 SİNEMA SALONU KAPATILMIŞTI

Uluslararası film festivalinin düzenlendiği Tunceli'de 1980 öncesinde bulunan iki sinema salonu 12 Eylül darbesi sonrasında kapatılırken, 5 yıl önce, 'Sinema62' adı ile açılan bir sinema salonu da gerekli ilgiyi görmeyince kapanmıştı.