Bedensel engelli bir babanın işitme engelli 2 çocuğundan biri olan Turgay Fidanboy, 2001'de girdiği Özel Eğitim Meslek Lisesi Makine Ressamlığı Bölümü'nden 2004'te teşekkür belgesi alarak mezun oldu. Aynı zamanda İşitme Engelliler Futbol Milli Takımı futbolcusu olan Turgay Fidanboy, 2006'da girdiği Özürlü Memur Seçme Sınavı'nda 33 puan alarak başarısız oldu. Nisan 2012'de tekrar girdiği aynı sınavda 47 puan ile yine başarısız olan Fidanboy, geçen 13 Mart'ta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı'na dilekçe ile mezun olduğu okulu şikayet etti.

Fidanboy, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e işaret dili bilen bir yakınının yardımıyla yazarak gönderdiği dilekçesinde, liseyi teşekkürle bitirmesine rağmen okuduğu çoğu kelimeyi anlayamadığını, yazmayı da iyi bilmediğini söyledi. Fidanboy, kendisi gibi okuldan mezun olan diğer arkadaşlarının da okuduklarını anlamadıklarını, anlamlı cümleler de kuramadıklarını ileri sürdü. Fidanboy, "Buna rağmen bütün öğrenciler teşekkür ve takdirle mezun ediliyor. Yazılılarda soru ve cevaplar verildiği için bütün öğrenciler başarılı bir şekilde mezun ediliyor. Bu durumda sınavlarda diğer engelli grubu arkadaşlarımla nasıl yarışabilirim. Her engelli grubu kendi grubuyla yarışsa ve her engelli grubu eşit miktarlarda işe yerleştirilirse adaletsizlikler de ortadan kalkacaktır" dedi.

Durumun Milli Eğitim Bakanlığı'na bildirilmesi üzerine Zonguldak Özel Eğitim Meslek Lisesi'nde inceleme başlatıldı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde görevli müfettişlerin geçen ay başlattığı incelemenin sonucunda okulda soruşturma açılabileceği belirtildi.

Turgay Fidanboy, dilekçesinin dikkate alınarak okulda inceleme başlatılmasının kendisini mutlu ettiğini söyledi. Özürlü Memur Seçme Sınavı'na 2 defa girmesine rağmen kazanamadığını hatırlatan Fidanboy, "Benim aldığım eğitim, bu sınavı geçmem için yeterli değil. Özel Eğitim Meslek Lisesi'nde nasıl eğitim aldıysak, o şekilde sınav olsun istiyorum. Ben bu şartlarda diğer engelli grubundaki arkadaşlarımla nasıl yarışabilirim. Umarım bu sorun çözülür" diye konuştu.



GG(EE/BT)