Kışın bin 500, yaz aylarında da 3- 4 bin kişinin yaşadığı ve Gökova Körfezi’nin bittiği yerde bulunan Akyaka beldesi önce adını mimarisiyle dünyaya duyurdu. Bitişik yapılaşma olmayan, Ula'nın eski evleri örnek alınarak bugünün modern mimarisi ile birleştirilen yeni evler inşa edildi ve Akyaka'ya has bir sentez oluşturuldu. Doğal güzelliğe zıtlık yaratmayan, içinde ve dışında ahşap işlemeleri bol, yöreye özgü Muğla bacalarıyla, iki katlı çiçekli bahçeleriyle yapılan evlerin peşinden Kadın Azmağı tanınmaya ve duyulmaya başlandı. Azmak adını, yerleşim birimi kurulurken kadınların suyun başında çamaşırlarını yıkamalarından esinlenerek aldı. Toplam uzunluğu 3 bin 850 metre olan azmakta teknelerle, su seviyesi 15 santimetreye kadar düştüğü için ancak 2 bin metreye kadar gidilebiliyor. Azmağın suları dağlardan ve yeraltı kaynaklarından oluşuyor. Azmak çevresinde oteller ve restoranlar bulunuyor. Dünyada eşine az rastlanan Kadın Azmağı’nda su sıcaklığının yaz kış 12 dereceyi geçmemesi nedeniyle en çok 10 dakika yüzülebiliyor. Bol minerale sahip sodalı suyun dibi çok net olarak görülebiliyor. Azmakta, yemeği yapılan Azmak Gerdimesi ile salatası yapılan Azmak Otu yetişiyor. Azmak çevresinde 110'un üzerinde hayvan ve 350'nin üzerinde bitki çeşidi bulunuyor.

ZİYARETÇİSİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Akyaka Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı ve aynı zamanda da Akyaka-Gökova Azmak Tur ve Yolcu Taşıma Hizmetleri Kooperatifi üyesi Mehmet Can Görgün, önceki senelerde yılda en fazla 5- 6 bin kişinin ziyaret ettiği Kadın Azmağı’nda artık kış aylarında da turist olduğunu belirtti. Görgün, "Eskiden Mart-Nisan aylarında ziyaretçimiz olmezken, şimdi hafta sonları gelenimiz çok oluyor. Sezonu haziran ayında açardık. Şimdi mayıs ayında açtık. Bu yıl sezonun çok daha iyi geçmesini bekliyoruz" dedi. Görgün, 2010 yılında Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK) ve Bakanlar Kurulu’ndan geçen Küçük Ölçekli Aile Balıkçılığı ve Azmak’ı Koruma Projesi planına dahil olarak azmakta 14 teknenin ruhsat alarak çalışmasına karar verilmesine rağmen bunun uygulanmadığını söyledi. Görgün, “Ne yazık ki henüz bu işle ilgilenecek komisyon kurulmadığı için biz hakkımızı arayamıyoruz. Azmak ve Deniz Taşıyıcıları Kooperatifi olarak 10 yıldan bu yana bu işi yapıyoruz ve 13 üyemiz var ama 28 tekne çalışıyor. Tekne sayısı fazla olduğu için gerektiği gibi kazanamıyoruz" diye konuştu.

SU ÜSTÜ VE ALTI TEMİZLİĞİNİ YAPIYORUZ

Kooperatif üyesi Vedat Bağcı da  e tekne sayısının fazlalığından yakınırken şöyle konuştu:

"Bu azmağı kullanırken haftada bir tekne çıkararak dip ve kıyı kenar temizliğini de kendimiz yapıyoruz. Tüm çalışmalarımız ileriye yönelik. Önceki aylarda Greenpeace temsilcisinden bu temizlikle ilgili çevre ödülü aldık. Fazla tekne çalışınca kirlilik de fazla oluyor."

MS(AÖ/COŞ)