DOHAD Başkanı Fuat Ağalday, Çitgöl Beldesi'ndeki istasyonun ardından ikincisini ilçe merkezine 6 kilometre mesafedeki Öreğler Beldesi'ne kurdukları Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonu'ndan ilk sinyalleri almaya başladıklarını söyledi. İstasyonlardan üçüncüsünü ise ilçe merkezine kurmayı düşündüklerini ifade eden Ağalday, "Bu konuda Simav Belediye Başkanı Kasım Karahan (DP) ile görüştük. Bina inşaatının son aşamaya geldiğini kaydetti. Kurum olarak Simav ve çevresinde istasyon sayısını 9'a çıkarmayı hedefledik. Bu istasyonlar sayesinde bölgede 5.0 ve üzerindeki büyüklüklerde oluşabilecek depremleri önceden tahmin etmeyi amaçlıyoruz" dedi.

ANORMAL DURUM BİLDİRİLECEK

İstasyonlardan elde edilen sismik ve jeofiziksel verilerin günün 24 saati İstanbul'daki merkeze yansıtıldığını vurgulayan Ağalday, "Merkezde yapılacak analizlerde anormal durum tespit edilirse bu durum vakit geçirilmeden bölgedeki yerel yöneticilere bildirilecek. Bu verilerin bölgeye kısa sürede ulaşması ile de daha fazla can ve mal kaybının önüne geçilecek" diye konuştu.

DEPREM ÖNCESİ DEĞİŞİMLERİ TESPİT EDEBİLİYORUZ

Depremler olmadan önce doğanın uyarılar verdiğine dikkat çeken Dernek Başkanı Fuat Ağalday, "Doğayı ve ölçülebilir jeofiziksel verileri çok iyi ve disiplinli bir şekilde izlersek depremlerden önceki değişimleri tespit edebiliyoruz. Bu da bize depremleri önceden tahmin etme olanağı veriyor. Deprem tahminin yapılabilmesi için potansiyeli olan fay hatları ölçüm noktalarına yüksek duyarlılığa sahip, birçok parametreyi ölçebilen cihazlar yerleştirilmesi gerekiyor. Deprem tahminlerinin doğru ve güvenilir olması için mutlaka çok fazla değişkenin ölçülmesi gereklidir. Tek parametre takibiyle yapılan tahminler yanıltıcı sonuçlar verebilir" dedi. Ağalday, Çitgöl ve Öreğler beldelerinde kurdukları istasyonların İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından geliştirilen kayaç izleme istasyonlarının benzeri olduğunu da kaydetti.

MHP'li Öreğler Belediye Başkanı Özden Akçay, "Kurulacak istasyon için DOHAD'a binanın inşaatı konusunda yardımcı olduk. İstasyonun teknik donanımı ise DOHAD karşıladı. Gösterdikleri duyarlılıktan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.