Diyarbakır’ın Silvan İlçesi’nde 14 Temmuz 2011 günü 13 askerin şehit olduğu, 7 askerin yaralandığı PKK saldırısında ihmalleri bulunduğu iddiasıyla Silvan 4’üncü Taktik Jandarma Alay Komutanı Albay Mehmet Toprak, 4’üncü Taktik Jandarma Tabur Komutanı Binbaşı Milbay Şahin, 1’inci Bölük Komutanı Üsteğmen M. Emin Karayüz ve 2’inci Bölük Komutanı Üsteğmen Necmettin Erdoğan’ın tutuksuz yargılanmasına Diyarbakır 7’inci Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde devam edildi.

ASKERLERİN İFADELERİ OKUNDU

Duruşmaya tutuksuz sanıklar katılmazken, şehit askerlerden Aykut Velimehmetoğlu’nun babası Beytullah Velimehmetoğlu ve sanık Milbay Şahin'in avukatı katıldı. Duruşmada çatışma sırasında bölgede bulunan askerlerin talimatla alınan ifadelerinin okunmasına devam edildi.

Saldırının tanıklarından asker Aydın Zorlu talimatla alınan ifadesinde, istirahat etmeleri gerekirken göreve çıkarıldıklarını öne sürerek, "Durduğumuz yer pusuya uygun bir yer değildi. Helikopter saldırıdan bir saat sonra olay yerine geldi" dedi.

Tanık askerlerden Ramazan Özkan ise, "Hepimiz yorgunduk. Dinlenmemiz gerekirken akşam yeniden göreve gönderildik. Suyumuz bitmiş, kumanyamız çok azalmıştı. 13 arkadaşımız şehit düştü. Olay günü çok yorgun olmamıza rağmen göreve gönderildik" diye ifade verdi.

ARKADAŞIMIZ YANAN OTLARIN İÇİNDE ŞEHİT OLDU

Tanık askerlerden Adnan Çam ise, Pazar gününden Perşembe gününe kadar arazi arama ve tarama faaliyeti yaptıklarını belirterek şunları söyledi:

"Hepimiz çok yorgunduk. Ben olay sırasında istirahatlıydım. Silah seslerine uyandım. Bir arkadaşımız yanan otların içinde kalarak şehit oldu. Uyumama nedeniyle yorgun düşüyorduk. 4 kişide çelik yelek vardı. Çatışmada silahım tutukluk yaptı. Cep telefonu ile fotoğraf çeken askerler vardı. Ama fotoğraf makinesi ile çekeni görmedim. Helikopter çatışma bittikten 45 dakika sonra geldi."

DİNLENMİŞ ASKERLER OLDUĞU HALDE BİZİ GÖNDERDİLER.

Tanık askerlerden Abbas Özkan da talimatla verdiği ifadesinde, "Bize istirahat edeceğimiz söylenmesine rağmen göreve çıkarıldık. Dinlenmiş tabur olduğu halde bizi gönderdiler. Yiyecek ve içecek sıkıntımız olduğu halde biz gönderildik. Çok yorgunduk" dedi.

'KOMUTAN TERÖRİSTLERİ ÇOBAN SANDI'

İntikal sırasında bir mağaranın girişinde iki kişi gördüklerini söyleyen tanık askerlerden Mustafa Arık ise şunları anlattı:

"Milbay Şahin gece görüş dürbünü ile baktı ve bunların çoban olduğunu söyledi. Herkes onların terörist olduğunu biliyordu. Üs bölgesinin uygun bir yer olmadığını komutana söyledik ama bizi dinlemedi. Mehmet Emin Üsteğmen çatışma sırasında uyuyordu. Uyanınca benden çelik yelek ve başlığı istedi. Başka bir arkadaşımızdan da bot istedi. Bunların aldıktan sonra bir taşın arkasına geçip bekledi. Ben onun çatışmaya girdiğini görmedim. Yangın çok büyüktü. Henüz şehit olmamış arkadaşlarımız yangında şehit oldular. Helikopter geldikten sonra komutan pilota neden geç geldiklerini sordu. Pilot yardımcısı çatışmadan haberleri olduğunu ancak uçmak için emir gelmediğini söyledi. Yeni timler vardı ama göreve çıkan tabur yorgundu."

ŞEHİT BABASI: BU KOMUTANI GÖREVDEN ALIN

Daha sonra söz alan şehit Aykut Velimehmetoğlu'nun babası Beytullah Velimehmetoğlu, "Üsteğmen Mehmet Emin Karayüz komutanlık vasfı taşımıyor. Bu adamın görevden alınmasını istiyorum" dedi.

Şehit babasının talebi ile ilgili ara karar veren mahkeme, talebin idari bir durum olmasından dolayı reddine karar verdi. Mahkeme ayrıca, mahkumiyet kararı verilmesi durumunda Karayüz'ün TSK'dan ihracının değerlendirilmesine karar verdi.

'TUĞGENERAL KARAOSMANOĞLU ÇOK KONUŞMAMAMIZI SÖYLEDİ'

Tanık askerlerden Mehmet Çeltikoğlu ise ifadesinde, dönemin Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu hakkında çarpıcı bir iddiada bulundu. Çeltikoğlu şöyle konuştu:

"Bütün mevzileri ateş altına aldılar. Bizim mevziye sızan iki teröriste el bombası attım. Bizim üstteki tepeden ateş ediyorlardı. Teröristler küfür edip teslim olmamızı istiyorlardı. Çatışmadan sonraki gün Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu geldi. Bizi askeri gazinoda topladı. Olayla ilgili buraya bir heyet geleceğini, çok konuşmamamız gerektiğini ve bu olayın bir an önce unutulması gerektiğini söyledi. Olayın sorumlusu Ünal Karaosmanoğlu'dur. Oraya özel harekat birlikleri gitseydi bu olay olmazdı."

'OĞLUMUN NASIL ŞEHİT OLDUĞUNU ÖĞRENMEK İSTİYORUM'

Duruşmada söz alan şehit Aykut Velimehmetoğlu'nun babası Beytullah Velimehmetoğlu, "Ben oğlumun nasıl şehit olduğunu öğrenmek istiyorum. İfadelerde bu konuyla ilgili hiçbir şey yok. Komutanların ihmali olduğu için cezalandırılmalarını istiyorum" diye konuştu.

İfadelerin ardından mahkeme, eksiklerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.



FB(GG/COŞ)