" 2012 SONUNDA KAPLAMA İŞLERİ BİTECEK "


Büyükçekmece'den Silivri'ye kadar tüm bölgenin atık sularını Selimpaşa Atıksu Arıtma Tesisi'ne taşıyacak toplam uzunluğu 21 bin 718 kilometre olan tüneller için yapılan törende konuşan Topbaş,  "Şu anda gördüğümüz bütün alanlarda Güzelce'den başlayınız, Kumburgaz, Kamiloba, Celaliye, Selimpaşa, Silivri'ye kadar bu sahillerdeki yapıların atık suları genellikle foseptik veya deniz kenarındaysa derin deşarj dedikleri 100 metrelik borularla denize doğru atılarak bertaraf edilmeye çalışılan bir sistemdi. Burada atık suyu çözdük düşüncesi vardı" dedi.


Sözkonusu bölgeleri sağlıklı bölgeler olarak görmediklerini ifade eden Topbaş, geliştirilen çözümün çözüm olmadığını belirten ve 'Bu çözüm değil ki ' diyen Topbaş, "Bu, tembel bir hanımefendinin afedersiniz evini süpürdüğü zaman çıkan şeyleri halının altına gizlemesi gibi birşey. İşte bütün bu çarpıklıkları ve yanlışları düzelten biziz. Slivri'ye bugüne kadar yaptığımız yatırımlar toplamı 889 trilyon " diye konuştu.


Topbaş, " İnşallah 2012 sonunda bu kaplama işleri de bitecek. Kaplandıktan sonra bir gram pis su girmeyecek. Deniz suyu içilebilecek hale gelecek demek istiyorum. Hiçbir şekilde sağlıksız birşey olmayacak " dedi. Topbaş, " Atık suların tünelle götürülme işi bu metrajda 3 metreye yakın çaplı 22 kilometre yolda oluyor. Yani şuradaki 30 kilometrelik kıvrımlı sahil bandına baktığınız zaman denizi tertemiz hale getirecek bir sistem yapıyoruz " diye konuştu.


TOPBAŞ'TAN SEL ELEŞTİRİSİ


Dört sene önce Selimpaşa'da olan sel baskınını hatırlatan Topbaş, " Silivri'de Bolluca deresinin şu anda istimlaklarını yaptık. Biz orada 4 yıl uğraştırdılar. Yargıya götürdüler planları iptal ettirdiler.Olmaz dediler. Sonunda dediğimize geldiler. Bizim söylediğimiz doğru çıktı. Dört yıl önce yapsaydık o sel baskınını yemeyecekti orası.Şimdi bizim dediğimiz çıktı.Biz İstanbul'a ve insanımıza hizmet vermenin gururunu yaşamaktayız " şeklinde konuştu.


Topbaş konuşmasının ardından atıksu tünelinin kaza köstebek cihazını kullanan Mustafa adlı makine operatörüyle telefonda konuştu. " Bir hediye bekliyorum " diyen operatöre cevap veren Topbaş " Tabii bahşişi olacak bu işin. Bunun farkındayız " dedi. Topbaş üç senedir yeraltında çalıştığını kaydeden makine operatörüne teşekkür etti. Ardından da yüzeyin 11 metre, deniz seviyesinden 6.5 metre altında olan köstebek adlı cihazı kullanan makine operatörü Türk bayrağı açarak belirlenen bölümden çıktı. Türk bayrağı açan makine operatörü kameralara poz verrmeyi de ihmal etmedi.


" BU TÜNELLER DÜNYANIN EN UZUN ATIK SU TÜNELLERİ "


Konuyla ilgili teknik bilgiler veren İSKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Demir de, "Büyükçekmece'den Güzelce'den şu anda bulunduğumuz Silivri'nin doğu yakasındaki noktaya kadar olan yaklaşık 22 kilometrelik hatta üç farklı tünel çağı kullanılmış oldu. 2 bin, 2 bin 200 ve 2 bin 800 milimetre çaplarında üç değişik tünel yapıldı. Bu tüneller dünyanın bu çaptaki en uzun atık su tünelleri. Yaklaşık olarak yerin 65 - 70 metre aşağısında bu makineler çalıştı " dedi.


Üç tünel için yaklaşık olarak 130 milyon lira harcandığını söyleyen Demir, " Güzelce, Kumburgaz, Kamiloba, Celaliye, Selimpaşa ve şu anda bulunduğumuz noktanın bütün atık suları Selimpaşa'da yapacağımız-ki atık su debisi 35 bin metreküp / gün kapasiteli olacak. Bu peyder pey, nüfus arttıkça artacak - ve 1 milyon 600 bin kişiye kadar bir nüfusun atık suyunu arıtacak noktaya geleceğimiz bir proje olacak " diye konuştu.


ATIK SU TÜNELLERİ


Büyükçekme'ceden Silivri'ye kadar tüm bölgenin atık sularının taşınacağı tünelin uzunluğu 21 bin 718 kilometre. 2012 yılına kadar kaplamaları da tamamlanacak olan tünelin toplam maliyeti 130 milyon lira. 2 bin ve 2 bin 800 milimetre çapında inşaa edilen tüneller Köstebek olarak bilinen TBM makinesiyle açıldı.


PÇK-UC (MK) (FOTOĞRAF)