Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera ile ortak basın toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, açlık grevlerinin sona ermesiyle ilgili bir soru üzerine, Türkiye'de en aykırı düşüncelerin bile ifade edilebildiğini vurgulayarak, "Bu meseleler siyasi ve demokratik yollarla çözülebilecek konulardır" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera ile ortak basın toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

AÇLIK GREVLERİ

Bir basın mensubunun açlık grevlerinin sona erdiğini hatırlatarak değerlendirmesini sorması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, siyasi ve demokratik mücadele ile hallolacak meselelerde açlık grevlerinin bir yol olmadığını daha önce söylediğini hatırlatarak, "Bu da bitti, onun için bundan memnuniyetimi ifade etmek isterim" dedi. Cumhurbaşkanı Gül, bundan sonraki sürece ilişkin beklentilerinin sorulması üzerine, bu konuların siyasi ve demokratik yollarla, konuşularak halledileceğini bir kez daha dile getirdi.

"Kesinlikle şiddete karışmadan halledilecek konulardır bunlar. Ne çok şiddet, silah, terör, kan olursa bu meselelerin çözümü de zorlaşır" diyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'de en aykırı düşüncelerin bile ifade edilebildiğini vurguladı. TBMM'deki konuşmalar takip edildiğinde "Bunlar Türkiye’de mi konuşuluyor?" denebileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, "Böyle bir ortam varken başka yollar kesinlikle meşru değildir. O bakımdan daha çok konuşarak, bir araya gelerek, açık, kapalı bu şekilde problemlerimizi halledeceğimize inanıyorum" diye konuştu.

PATRIOT FÜZELERİ KONUSU

Konuk basın mensubunun Türkiye'nin NATO'dan Patriot füzelerini Suriye sınırına yerleştirmesini talep edip etmeyeceği sorusuna cevaben Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin 1952 yılından bu yana NATO üyesi olduğunu hatırlatarak, "NATO'nun savunma anlayışı bölünmezdir. Komşumuz Suriye'de olup bitenler şüphesiz ki bizi yakından ilgilendirmekte. Her şeyden önce Suriye'deki kardeşlerimizin, hiçbir ayrım yapmadan hepsini kardeş olarak görüyoruz. Onların yaşadıkları bizi derinden etkilemekte. Onların güvenliği ve onların karşı karşıya kaldığı bugünkü tehdit ortamı bizi çok ilgilendirmekte. İkinci bir nokta şu: Maalesef bu ülkede bazı kimyasal silahlar var, Sovyet döneminden kalma. Bu silahların o dönemden kalma fırlatıcıları var. Bütün bunlar düşünülerek kendisine komşu olan NATO ülkesinde daima ihtimal hesapları yapılabilir. Bu çerçeve içerisinde savunmaya dönük olarak çeşitli planlamalar vardır. Bu sorduğunuz Patriot konusunu bu çerçeve içerisinde anlamak gerektiği kanaatindeyim."

TÜRKİYE’NİN LATİN AMERİKA’YA İLGİSİ

Aynı basın mensubunun, "AB'de çok büyük ekonomik ve siyasi sorunlar yaşanırken Türkiye neden özellikle Şili ve Latin Amerika’ya ilgi gösteriyor?" sorusuna da Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin AB ile tam üyelik müzakereleri içerisinde olan bir ülke olduğunu hatırlatarak, "Ama bu demek değil ki Türkiye sadece AB ile kısıtlı kalacak. Türkiye, herkesle ilişkilerini geliştirmekte. Afrika açılım politikası çerçevesinde Afrika’ya çok büyük bir ilgi göstermekteyiz. Bu çerçeve içerisinde Latin Amerika'ya da çok büyük ilgi gösteriyoruz. Latin Amerika'da dokuz daimi büyükelçisi olan bir ülkeyiz. Son dönemde üç yeni büyükelçilik açtık. Latin Amerika'nın da Türkiye’ye olan ilgisi çok büyüktür. Son beş yıl içerisinde altı ülkenin Cumhurbaşkanı Türkiye'yi ziyaret etmiştir. Bütün bunlar Türkiye'nin çok yönlü dış politikasının gereğidir, hem siyasi, hem ekonomik olarak böyledir. Tabii ki Latin Amerika’nın en dikkati çeken ülkelerinden birisi Şili'dir. Ekonomik potansiyeli, zenginliği açısından ayrıca tarihi ilişkilerimiz den de bahsettim. Bu çerçeve içerisinde Şili ile ilişkilerimizi güçlü hale getirmek istiyoruz. Hatta doğrudan uçuşları da başlatmak istiyoruz. Şu anda Latin Amerika ile İstanbul'u Sao Paulo bağlamaktadır. Ümit ederim ki kısa süre içerisinde ulaştırma alanında havacılık anlaşmasını imzalarız ve THY Şili’ye de uçar" dedi.

 


(MV)