Siirt kent merkezindeki Gazi İlköğretim Okulu'nda okuyan 2'si kardeş 4 kız öğrencinin çok sayıda kişinin tecavüzüne uğradığı 2010 yılı Nisan ayında ortaya çıktı. 14 yaşındaki H.T. ve 16 yaşındaki ablası S.T.'nin başlarından geçen olayları rehber öğretmenine anlatmasıyla ortaya çıkan skandalda G.E. ve Ş.Y.'ye de cinsel istismarda bulunulduğu belirlendi.

Aralarında o dönemde okul müdür yardımcısı olan Fahrettin Kuzu ile bakkal, manav, tuhafiyeci ve iki de kamu görevlisinin de bulunduğu 35 sanık hakkında, 'çocuğun nitelikli cinsel istismarı' ve 'hürriyeti tahdit' suçundan Siirt Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Olayla ilgili tutuksuz olan 24 sanığın yargılanmasına bugün Siirt Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüyen duruşlara sanıklar hakkında karar çıktı. Mahkeme, 14 sanık için açılan davayı avukatların itirazına rağmen suçun işlendiği tarihte mağdur kızların 15 yaşından büyük olması ve zamanında suçu şikayet etmemelerini gerekçe göstererek düşürdü.

Mahkeme, tutuksuz sanıklardan Ömer Zing'e 6 yıl 11 ay 5 gün, Hamza Çelik'e 5 yıl 2 ay 15 gün, Metin Aldemir'e 4 yıl 2 ay, Mahmut Nedim Helvacıoğlu'na 6 yıl 3 ay, İsmail Özer'e 2 yıl 7 ay 7 gün, Ahmet Koçak'a 4 yıl 2 ay, Kahraman Batur'a 4 yıl 2 ay, Mehmet Ali Yılmaz'a 6 yıl 11 ay 10 gün, Abdulgafur Turhan'a 7 yıl 7 ay 20 gün ve Yusuf Kezer'e 10 yıl 5 ay hapis cezası verdi.

Mahkeme, en yüksek cezayı alan Yusuf Kezer'in hakkında cezanın yüksek olması nedeniyle yakalama kararı çıkartılması kararını da verdi. Mahkeme, ceza verdiği bazı sanıkları da cezalarının infazına kadar kamu haklarından men etti.

KUZU'NUN DURUŞMASI ERTELENDİ

Bu arada davayla ilgili tutuklu yargılanan ve dosyası ayrılan okulun emekli müdür yardımcısı Fahrettin Kuzu'nun yargılanmasına bugün devam edildi. Kısa süren duruşmada mahkeme, tanıkların dinlenmesi için duruşmayı erteledi.

OLAY NASIL OLMUŞTU?

Siirt Gazi İlköğretim okulunda okuyan 14 yaşındaki H.T, 16 yaşındaki ablası S.T, G.E ve Ş.Y'ye başta okul müdür yardımcısı Fahrettin Kuzu olmak üzere çok sayıda kişinin cinsel istismarına maruz kaldıkları 2010 yılının nisan ayında ortaya çıkmasıyla skandal patlak verdi. Aralarında Fahrettin Kuzu ile bakkal, manav, tuhafiyeci ve iki de kamu görevlisinin de bulunduğu 39 sanık hakkında, 'Çocuğun nitelikli cinsel istismarı' ve 'Hürriyeti tahdit' suçundan Siirt Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılırken, sanıklardan 10'u tutuklandı. Şüpheliler arasında bulunan Okul Müdür Yardımcısı Fahrettin Kuzu, emekliye ayrılarak ortadan kayboldu. Kuzu, 19 ay kaçtıktan sonra geçen aralık ayında Batman'da yakalanarak getirildiği Siirt'te tutuklandı. Cinsel istismara uğrayan kızların avukatlarının dosyalarının birleştirilme talebi mahkemece reddedildı ve Kuzu'nun dosyayı diğer sanıklardan ayrıldı.

İLK DAVADA SANIKLARA CEZA YAĞMIŞTI

Siirt Ağır Ceza Mahkemesi'nde 14 Mart günü yapılan duruşmada tutuklu sanıklar Zeki Filik 31 yıl 8 ay, İsmail Toprak 26 yıl 5 ay, Hasan Bulgaz 20 yıl 10 ay, Barış Ekinci 15 yıl 7 ay, Hammet Beşir Ayyıldız 12 yıl 11 ay, Abdulhakim Elçin 12 yıl 6 ay, Bekir Zamur 10 yıl 5 ay, Murat Akkoyun 9 yıl 4.5 ay, Temel Taşç 7 yıl 6 ay, Sinan Çeken 5 yıl 2.5 ay hapis cezasına çaptırıldı.



TK(GG/AAA)