Erzurum'da, 1993 yılında bin kişiye öncülük yaparak özelleştirme sırasında Aşkale Çimento Fabrikası'nın satın alınmasını sağlayan Ticaret Odası Başkanı Lütfü Yücelik, zarar eden Aşkale Çimento'nun karıyla Erzurum, Aşkale, Trabzon, Van, Ağrı, Tercan, Erzincan, Giresun, Gümüşhane ve Gürcistan'ın Batum'da sanayi tesisleri kurdu. Aynı zamanda ortaklarına her yıl düzenli olarak kar dağıtan Aşkale Çimento'yu Türkiye'nin 10 yıl içinde en fazla büyüyen 100 şirketi arasına sokan Yücelik, 17 yılda şirketin 290 milyon dolar değerinde yatırım ve kapasite artırımı yapmasını sağladı. Türkiye iç çimento tüketiminin yaklaşık yüzde 7'sini ve bölge çimentosunun ortalama yüzde 32'sini karşılıyan şirket kendi bünyesinde binden fazla istihdam sağlarken, dolaylı yoldan bu rakam 5 bini geçiyor.

BAŞARI LİSTELERİNDE

2007 yılında Türkiye'nin en çok vergi ödeyen ilk 100 firması arasına giren Aşkale Çimento, 2007 yılında Anadolu Kaplanları içinde 'İhracaat Şampiyonu' seçildi. 2009'da CNBC-e Businnes Dergisi tarafından yapılan araştırmada Türkiye'de en istikrarlı 43'ncü şirketi olarak gösterildi. Aşkale Çimento, ABD'li iş dünyası dergisi Fortune'nin, Türkiye'nin en büyük 500 firması sıralamasında 232'nci oldu. İstanbul, Ankara ve İzmir merkezli şirketler değerlendirme dışı bırakılarak yapılan araştırmaya göre ise, şirket, 54'ncü sıraya yerleşti. İstanbul Sanayi Odası'nın 'Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu' araştırmasında 2004 yılında 478'inci sırada yer alan Aşkale Çimento, 2010 yılı rakamlarına göre 164'üncü sıraya yükseldi. Satın aldıkları Aşkale Çimento Fabrikasılarını karlı duruma getiren Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, 2010 yılında TBMM'nin üstün hizmet ödülüne layık görüldü.

SİGARA İÇEN İŞE ALINMIYOR

Hızla büyüyen ve istihdamını giderek artıran Aşkale Çimento'nun 10 fabrikasında çalışacak personelinde aradığı özelliklerinden biri de sigara kullanmamak. İşe alımlarda "Sigara kullanıyor musunuz?" sorusu yöneltilen adaylardan "Evet" cevabını verenlerle mülakat sonlandırılıyor. Fabrika yönetiminin sınavda başarılı olan işçilerle imzaladığı protokol, kurum içerisinde sigara içtiği tespit edilenlerin tazminatsız işten atılabileceğini öngörüyor. 2004 yılının sonunda başlayan ve bugüne kadar taviz verilmeden sürdürülen kural, Aşkale Çimento'ya ait tüm fabrika, işletme ve tesislerde uygulanıyor. Uygulamanın başlatıldığı yıldan bu güne kadar kurala uymayan 20 çalışanın iş akdi feshedildi. Bununla birlikte yine onlarca kişi uygulama ile birlikte gönüllü olarak sigarayı bıraktı. Çevre ve insan sağlığına büyük önem veren şirket, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sigara yasağı ile ilgili getirdiği önlemlerden dolayı, Türkiye'nin en iyi 9 firması arasındaki yerini aldı.



HP(KS/COŞ)