Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sualtı Görüntüleme ve Araştırma Merkezi Üyesi Sualtı Arkeoloğu Dr. Hakan Öniz, başkanlığındaki 15 kişilik ekip tarafından Side'de 20 gündür sürdürülen sualtı çalışmalarında 3 mezar steli bulundu. Side Belediyesi'nin verdiği destekle, Side Müzesi Müdürlüğü'nün DAÜ ekibiyle yaptığı ortak çalışmayla sudan çıkarılan mezar stelleri, Side Müzesi'ne taşındı. Side antik kentinin liman mendireği açıklarında denizin 4 metre derinliğinde bulunan stellerin bir batığın kalıntıları olup olmadıkları, uzmanlar tarafından araştırılıyor.

Stellerden biri üzerinde yapılan ön incelemede 'Dor lehçesi' ile Helence yazıtın var olduğu, yazı ve stelin tarzından Rodos Adası etkisi görüldüğü kaydedildi. Stelin M.Ö. 4 veya 2'nci yüzyıllarda yapıldığının tahmin edildiği bildirildi. Yazıt üzerinde bulunan 'Seimos Damatriou' (Damatrios oğlu Seimos) yazısı Anadolu Üniversitesi'nden Doç.Dr. Ahmet Tolga Tek tarafından deşifre edildi. Çalışmalara Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanları İlknur Subaşı ve Emre Savaş da katıldı.

Eserleri bulan ekibin başkanı Sualtı Arkeoloğu Dr. Hakan Öniz, 20 gündür sürdürdükleri çalışmalar sırasında, Antalya kıyılarında Tunç Çağı'ndan Osmanlı Dönemi'ne kadar çok sayıda eser ve gemi batıkları keşfettiklerini söyledi. Side ve Manavgat kıyılarında ilk defa sistematik sualtı çalışmalarına başladıklarını belirten Dr. Öniz, "Su altı robotları yan taramalı sonarlar, değişik dip tarama sonarlarımızla suyun altında 15 kişilik bir ekiple çalışmalar yapıyoruz" dedi.

SİDE ÇOK ÖNEMLİ BİR KENTTİ

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Side Kazı Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Alanyalı ise Side'nin antik dönemde önemli bir ticaret merkezi, önemli bir liman kenti olduğuna işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Hakan Bey'in yaptığı araştırmada liman dışında bulunmuş olan sadece bu 3 eser değil, onun haricinde birçok lahit parçasının bulunması kentteki zenginliği ve burada heykel üretiminin, aynı zamanda büyük bir ticaretin de yapıldığının göstergesidir. Yörede bulunmayan taş malzemenin dışarıdan getirilmesi Side'nin ne kadar önemli bir ticaret merkezi olduğunu belirgin olarak göstermektedir. Hakan Hocam'ın denizin altında yapmış olduğu araştırmada, kumun altında 30'un üzerinde lahitin yan yana bulunması, bunların büyük bir gemiye ait yük olduğunu ortaya koyuyor. Lahitler Roma Dönemi'ne ait ama bulunan eserleri inceledikten sonra, kesin karar vereceğiz."