Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi arkeolog Pınar Asal gözetiminde başlayan kazı çalışmaları, Side Antik Tiyatro, Tyche Tapınağı, Apollon Tapınağı, Athena Tapınağı, Dionysos Tapınağı, Liman Hamamı, Büyük Hamam, Doğu Kapısı, Üç Havuzlu Çeşme ve çevresinde yapılacak.

Kazı başkanı Doç.Dr. Hüseyin Sabri Alanyalı, arkeolojik çalışmaların Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anadolu Üniversitesi, Side Belediyesi ile çeşitli kurum ve kuruluşların desteğiyle yürütüldüğünü belirtti. Çalışmaların yaklaşık 100 kişilik ekiple yürütüleceğini kaydeden Doç.Dr. Alanyalı, yaz dönemi kazı çalışmalarının eylül ayı sonunda tamamlanacağını söyledi.

Geçen yıl modern otoparkın yanında yapılan kazılarda ortaya çıkarılan alanın restorasyon çalışmalarını yürüteceklerini anlatan Doç.Dr. Alanyalı, kazı ve restorasyon çalışmalarının birlikte yapılacağına değindi.

Side Antik Kenti'nin Doğu Kapısı'ndaki kazı çalışmalarının Avusturya Graz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Peter Scherrer ve 15 kişilik ekibi tarafından yürütüldüğüne değinen Doç.Dr. Alanyalı, "Batı Kapısı'nın yanı sıra kumlar içerisinde kalan Doğu Kapısı'nı da açarak şehirde yeni bir anıtın ortaya çıkmasını sağlayacağız. Bunun yanında antik kentteki gezi planını daha anlaşılır hale getireceğiz. Bu yönde de bir alan planlaması yapacağız" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Side Belediyesi'ne tahsis edilen tapınaklar bölgesindeki Apollon ve Athena tapınakları çevresinde de çalışmaların sürdüğünü bildiren Doç.Dr. Alanyalı, 3 ay önce başlatılan Tyche Tapınağı'nın restorasyonunu da bu yıl tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.

Doç.Dr. Feriştah Alanyalı ise geçen yıl ortaya çıkarılan seramiklerin bu bölgedeki yaşamın 5'inci yüzyıla kadar uzandığını kanıtladığını söyledi. Doç.Dr. Alanyalı, mevcut yapıların altındaki daha eski dönemlere ait yapıları ortaya çıkararak Side'nin tarihçesine yeni ve önemli bilgiler eklemeyi hedeflediklerini kaydetti.