Cumhuriyet Kadınları Derneği Halikarnassos Şubesi tarafından 'Özgürlük ve Eşitlik Yolunda Kadına Köprü-Medeni Yasa' konulu konferans düzenlendi. Bodrum Ticaret Odası Toplantı Salonu’ndaki konferansa konuşmacı olarak, Ankara Barosu Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu katıldı. Baro başkanı Feyzioğlu, Medeni Yasa’nın kadına kazandırdığı hakları ve şiddet mağduru kadınlarla ilgili projeleri hakkında bilgiler verdi. Kadına vurmanın, şiddet uygulamanın hiçbir haklı gerekçesi olmadığını ifade eden Feyzioğlu, 'Neden şiddet uygulanıyor' sorusuna verilen 'Sinirlerime hakim olamadım', 'Patronumla tartıştık' gibi yanıtlar, hiçbir zaman geçerli olamaz. Neden evdeki televizyonunu kırmıyor da karısını dövüyor? Çünkü televizyon kırılıyor, karısı iyileşiyor. Bu nedenle hiçbir gerekçeyi yanıt olarak kabul etmiyoruz. Şiddeti yenmemiş toplumlarda demokrasiden söz edilemez. Nerede yanlış yaptığımıza gelince, gerçekleri yansıtan tabloyu okumada ve eğitimde yanlışlar yaptık” dedi.

Şiddet gören kadını koruma deyince hepimizin aklına sığınma evleri geldiğini vugulayan Feyzioğlu, “Şiddeti sona erdirmek için kadınları sığınma evlerine kapatmak yerine, şiddet uygulayan psikopatları sığınma evlerine yerleştirelim” diye konuştu.

GELİNCİK PROJESİYLE DESTEK

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre şiddet mağduru kadınların yüzde 8’inin resmi kurumları ve polisi aradığına dikkati çeken Feyzioğlu, “Şiddet gören kadınlar, genellikle sivil biriyle konuşmak istiyor. Bu nedenle Ankara Barosu tarafından 2011 yılının Nisan ayında 'Gelincik Projesini' hayata geçirdik. 444 43 06 numaralı telefon hattına ulaşan ihbarların Ankara'da olanlarına hemen destek veriyoruz. Bu telefon numarasına arayan kişi direk olarak avukatıyla görüşmeye başlıyor. İl dışında olanlarına da, o ildeki yetkili birimlere ulaşarak yardım etmeye çalışıyoruz. Projenin hayata geçirilmesinden bu yana 9 bin 500 ihbar geldi. Gelen ihbar üzerine, bize ulaşan kadının imkanı varsa bize gelmesini yoksa da alınmasını sağlıyoruz. Konuyla ilgili özel bir eğitim alan avukat arkadaşlarımız, şiddet gören kadınlarla konuşuyor. Sorunu detaylı şekilde öğreniyor. Sığınma evlerine yerleştiriliyor. Gerekli yardımlar ve imkanlar sağlanıyor. Bu avukat arkadaşlarımızın mesaisi yok. Kadın güven altına alınana kadar çalışılıyor. Bu proje sayesinde bin kadına, hukuki ve sosyal anlamda yardım ettik” dedi.

Türkiye'nin kadına şiddete karşı Birleşmiş Milletlere Gelincik Projesi’ni sunacağını belirten Feyzioğlu, 'Bir Gelincikte Siz Kurtarın' diyerek, destekte bulunmak isteyenlerin 4306 numaralı hatta GELİNCİK yazıp, mesaj atarak 5 TL'de bağış yapabileceğini kaydetti. Feyzioğlu, bağışların kadınların ihtiyaçlarını karşılamada kullanıldığını da ifade etti.

İki saat süren konferansı, Cumhuriyet Kadınları Derneği Halikarnassos Şubesi Başkanı Bedriye Gürkan, Muğla Baro Başkanı Mustafa İlker Gürkan, dernek üyeleri ve yaklaşık 400 kişi izledi.



NK (İÖ/RT)