Kendisine şiddet uygulayan eşi 24 yaşındaki Vedat Oral'dan 1 yıl önce boşanan 22 yaşındaki Dilek Kanyılmaz, ailelerin araya girmesiyle yeniden barıştı. Dilek Kanyılmaz, 2.5 yaşındaki kızının da babasız büyümemesi için, bir daha şiddet uygulamayacağı sözünü veren Oral ile geçen Mayıs ayında Gediz Mahallesi 672/13 Sokak'taki evlerinde yeniden birlikte yaşamaya başladı.

Çiftin arasında geceyarı, ayrı yaşadıkları dönemle ilgili olarak tartışma çıktı. Çıkan tartışma sonrası Vedat Oral, eşinin üzerine kızgın yağ döküp kaçtı. Dilek Kanyılmaz, hastaneye kaldırılıp tedaviye alınırken, iki gün sonra polise teslim olan Vedat Oral tavada yumurta yaptığı sırada yağın yanlışlıkla eşinin üzerine döküldüğünü söyledi. Oral, çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Olayı soruşturan savcı, Vedat Oral hakkında 'tehdit', 'kötü muammele' ve 'yaralama' suçlarından 2.5 yıl ile 8 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle İzmir Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açtı. Yapılan ilk duruşmaya tutuksuz yargılanan Vedat Oral katılmazken, Dilek Kanyılmaz ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı hukuk müşaviri Birsel Kurt hazır bulundu. Avukat Kurt'un Bakanlık adına davaya müdahil olarak katılmasına karar verildi.

Duruşmada ifade veren Dilek Kanyılmaz, boşandığı eşi Vedat Oral'ın bazen yüzüne yumruk attığını, bezen kolunda sigara söndürdüğünü, bazen de bacağına tornavida soktuğunu söyledi. Olay gecesi yaşananları anlatan Dilek Kanyılmaz, "Ben yatmaya gitmiştim, o sırada eşim tencerede yağı kızdırmış, beni çağırdı. Bana ayrıyken gezmek için Çankaya'ya yalnız gidip gitmediğimi sordu. Ben de 'Hayır' dedim. Yeminler ettim. Kiminle gitiğimi sordu. Annemle gittiğim söyledim. Kuran-ı Kerim'e 40 kez el bastırıp, yemin ettirdi. Ondan sonra inanmadığını söyleyip yağı üzerime döktü" dedi.

Birliktelikleri süresince eşinden sürekli şiddet gördüğünü, her seferinde bunun dozunun daha da arttığını anlatan genç kadın, "Boşanmadan önce koruma talebinde de bulunmuştum. Kendisinden şikayetçiyim" dedi.

Dinlenen tanıklar da Dilek Kanyılmaz'ın söylediklerini doğrulayan ifadeler verdi. Duruşma, gelmeyen sanık Vedat Oral'ın bir sonraki duruşmaya polis zoruyla getirilmesine karar verilip, ertelendi.

BAKAN ŞAHİN’E MEKTUP YAZMIŞ

Dilek Kanyılmaz’ın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e durumunu anlatan mektup yazdığı, maddi ve manevi destek istediği de öğrenildi. Kanyılmaz'ın, mektubunda, eski eşi tarafından öldürülme korkusuyla yaşadığını, hala vücudunda yanık izlerinin durduğunu, bu yüzden sokağa çıkamaz halde bulunduğunu, karanlık bir odada yattığını yazdığı belirtildi. Dilek Kanyılmaz'ın ayrıca ekonomik gücü olmadığı için davasına İzmir Barosu Kadın Hakları Komisyonu avukatlarının da müdahil olmasını istediği vurgulandı.



BK(İÖ/SS)