Açıkgöz, bir aydır aşırı sıcakların günlük yaşamın yanı sıra turizm sektörünü de olumsuz etkilediğini kaydetti. Kavurucu sıcaklardan bunalan turistlerin, otellerde daha fazla zaman geçirmeye başladığını vurgulayan İlhan Açıkgöz, "Misafirlerimizin üçte ikisi otellerden dışarı çıkmayınca klima yüzünden enerji sarfiyatı artıyor. Elektrikle birlikte su sarfiyatı da artıyor. Fazla elektrik kullanımı nedeniyle arızalanan cihaz sayısı artıyor. Bu durum her şey dahil sistemi çalışan konaklama tesislerinde enerji ve bakım masraflarının büyümesine neden oluyor" dedi. Bunaltıcı sıcaklardan dolayı en büyük maddi kayba 'Her şey dahil' sistemiyle çalışan tesislerin uğradığını savunan GETOB Başkanı Açıkgöz şunları söyledi:

"Vergilerle maliyet artışı turizmcide büyük sıkıntıya neden oluyordu. Aşırı sıcaklarından dolayı 'Her şey dahil' sistemi çalışan otellerden dışarı çıkmayıp yiyecek ve özellikle içecek tüketimleriyle maliyetler tavan yaptı. Gıdada yüzde 20 artışa, elektrik ve su tüketimi eklenince 'Her şey dahil' sistemi çalışan turizmciyi zarara uğrattı. Bu yıl yüzü gülen yarım pansiyon hizmet veren konaklama tesisleri oldu. Ekstra gelir elde eden yarım pansiyoncular karlı çıktı."

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ da enerji tüketiminde turizmciye indirimli tarife uygulanmasını savundu. Özbozdağ, "Bacasız sanayi yıllardır üvey evlat muamelesi görüyor. Kurlarda değişim, vergi ve çeşitli kalem ürünlerde artan maliyetler turizmcinin belini büktü. Bir aydır devam eden sıcaklar yüzünden enerji tüketimde artışa yol açtı. Turistler otelden dışarı çıkmayınca yiyecek ve içeceğin yanı sıra enerji harcamasında da katlama yaşandı. Tüm sezonun enerji sarfiyatı bu son bir ayda yapıldı" diye konuştu.



AG(İÖ/BT)