Projektörlerle aydınlatılan seralarda fidan ekimi ve çapalama işlemi sabahın ilk ışıklarına kadar sürüyor. Toslak-Hacıkerimler-Yeniköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Özen, son günlerde çöl sıcaklıklarının yaşanmasından dolayı önceki yıllarda gündüzleri yapılan fidan dikimi ve çapalama işleminin bu yıl geceleri yapıldığını söyledi. Gündüzleri hava sıcaklığının 35, nem oranının ise yüzde 70'e çıktığı bölgedeki yaklaşık 2 bin çiftçinin gündüzleri seraların içinde yaklaşık 70 derece hissedilen sıcaklıktan bunaldığını belirten Özen, "Aşırı sıcaklar dikilen ürünlerin de ani ölümlerine sebep oluyor. Bu nedenle çiftçilerimiz gece serin havada dikim yapıyor. Bunun için seralar projektörlerle aydınlatılıyor. Şu anda yoğun olarak domates fidanı dikiliyor" dedi.

Toslak Köyü Sulama Kooperatifi Başkanı Ali Rıza Selimoğlu ise şunları söyledi:

"Normal şartlarda hava sıcaklığı gündüz nem oranının etkisiyle 50 derece hissediliyor ancak sera içerisinde bu sıcaklık 70 dereceye kadar çıkıyor. Biz de bunun için iftardan sonra, projektörleri imece usulü kullanarak ekim yapıyoruz. Gece yarısından sonra bile durduğumuz yerde terliyoruz. Bir de bunu gündüz düşünün. Çiftçiler ailesiyle birlikte iftardan sahura kadar daha rahat çalışıyor. Sahurdan sonra dinlenme fırsatı bulan çiftçiler daha sonra ev işlerini de yapabiliyor. Toprak geceleri daha serin olduğu için dikilen fidelerin tutma şansı artıyor."

Çiftçi Havva Selimoğlu da oruç tutarken gündüz serada çalışmanın çok zor olduğunu belirterek, "Geçen yıllarda dikim zamanı Ramazan ayına denk gelmediği için gündüz çalışmak zor olmuyordu. Bu sene gece çocuklarla birlikte gelip serin havada çalışıyoruz" dedi.

Çiftçi Mihriban Söğüt ise gece serada çalışıp gündüzleri de ev işlerini yaptıklarını söyledi.



TE(SU/CK)