SGK İl Müdürü Kamuran Öner, bu güne kadar anlaşmalı boşanmalar konusuda 8 bin 400 civarında şikayet aldıklarını ifade etti. Öner, yaptıkları incelemelerde 3 bin 600 kadının ölen babasının emekli maaşını alabilmek için anlaşmalı boşandığını, ancak eşleriyle birlikte yaşamaya devam ettiklerinin belirlendiğini kaydetti. Öner, bu kişilerin maaşlarının kesildiğini, bu güne kadar kendilerine ödenen paranın da geriye tahsil edilmesi için haklarında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi. Diğer şikayetlerle ilgili incelemelerin sürdüğünü anlatan Öner, şöyle konuştu:

"Anlaşmalı boşanmalarla ilgili rakamlar, Zonguldak'a yakışmıyor. Zonguldak, sosyal güvenlik açısından çok önemli bir ilimiz. Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı gibi ilk sosyal güvenlik sisteminin temellerinin atıldığı ilimiz. Dolayısıyla bir emek şehri. Bu durum, buraya yakışmıyor. Ülke genelinde de bu konuda en fazla şikayet aldığımız illerin başında."

DENETİM SIKLAŞACAK

2013 yılından itibaren bu konunun üzerine daha fazla gideceklerini belirten Kamuran Öner, "Bu konuda artık şikayete bağlı kalmadan denetimlerimizi sıklaştıracağız. Denetçi elemanlarımız, boşanıp babasının maaşına müracaat eden tüm kadınları araştıracak. Hedefimiz denetimleri bu şekilde yapıp, anlaşmalı boşanma konusunu tamamen sonlandırmak. Zonguldak, böyle bir olayla anımsanmayacak inşallah. Çünkü bu durum aynı zamanda suç. Devletin kasasından para almak için yapılmış nitelikli dolandırıcılık. İnancımız doğrultusunda baktığımızda tamamen bir kul hakkı. Hak edilmeden alınan bir para. 75 milyonun kul hakkı olarak size yansıyacak. Hangi açıdan bakarsanız bakın bu olacak iş değil" dedi.



DS(EE/AK)