SGK İl Müdürlüğü, maden ocaklarının yoğunluğu nedeniyle çok sık iş kazalarının meydana geldiği kentte, kaza geçiren sigortalıların sosyal güvenlik şemsiyesi altında olduklarını hissettirmek amacıyla mektup projesi geliştirdi. SGK İl Müdürü Kamuran Öner, yardımcıları Yunus Demir, Okan Şentürk ve koordinatör Elçin Türktüredi ile birlikte, Türkiye Taşkömürü Kurumu Üzülmez Müessesesi Asma-Dilaver İşletme Müdürlüğü'ne ait maden ocağında çalışırken yüksekten düşmesi sonucu ayak bileği ezilen maden işçisi Hasan Çakır'ı evinde ziyaret edip bir buket çiçek ile mektubu vererek uygulamayı başlattı.

Kamuran Öner, 6 yıllık madenci 2 çocuk babası Hasan Çakır'a geçmiş olsun dileğinde bulunup, mektup projesi hakkında bilgi verdi. Öner, mektup projesini Türkiye'de ilk kez Zonguldak'ta başlattıklarını söyledi. Öner, mektupta, iş kazası geçiren sigortalıya devlet olarak yanında oldukları mesajını verirken, kurum ile ilgili bürokratik işlemlerde engellerle karşılaşmamaları için izleyecekleri yol hakkında bilgi verdiklerini de anlattı. Öner, şöyle dedi:

"İş kazaları neticesinde hem iş gücü kaybımız var, hem de sigortalılarımızda sağlık sorunları doğuyor. Dolayısıyla biran önce işbaşı yapmalarını istiyoruz. Hem onları motive edebilmek, hem de yanlarında olduğumuzu hissettirebilmek adına bu mektup gönderme kararı aldık. Mektupta iş kazası geçiren sigortalıya, bu süreçte kurumumuzla ilgili işlemlerini sorunsuz halledebilmeleri için telefon numarası veriyoruz. Bu numarayı aradıklarında görevlilerimiz onlar adına tüm bürokratik işlemleri hızlı bir şekilde gerçekleştiriyor. Dolayısıyla iş kazası geçiren sigortalılarımızın kendi sağlıkları ile uğraşırken bu tür bürokratik işlerle uğraşmasını istemiyoruz. Daha önemlisi de sosyal güvenlik kurumunun onlar için varolduğunu hissettirmeye, onlar için çalıştığımızı göstermeye çalışıyoruz."

Proje kapsamında gerekirse kaza geçiren sigortalıları zaman zaman evlerinde veya hastanelerde ziyaret edeceklerini de anlatan Öner, proje ile maden ocaklarının yoğun olduğu, yılda 3- 4 bin iş kazasının meydana geldiği kentte sigortalıların sosyal güvenlik şemsiyesi altında olduklarını hissettirmeye çalışacaklarını kaydetti.

Maden işçisi Hasan Çakır da uygulamadan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Çakır, "Daha önce böyle bir uygulama görmemiştim. Bir ilki gerçekleştirdikleri için kendilerine teşekkür ederim. İnşallah devamı gelir" diye konuştu.



DS(EE/BT)