Kültür ve Turizm Müdürlüğü Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlene panele Hakkari Vali Vekili Cevat Uyanık, Vali Yardımcıları Önder Bozkurt, Abdulah Şen, Muhammed Önder, kurum amirleri, bazı sivil topluk kuruluşu temsilcileri, öğretim görevlileri ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan panele gelenler salonu doldurdu.

Panel öncesi bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Muhammed Önder, Seyyid Taha-i Hakkari hazretlerinin ilim ve irfan dağıtarak tarihimize, kültürümüze ve manevi hayatımıza önemli katkılar sunduğunu söyledi. 

Panelin başkanlığını yapan Van il Müftüsü Nimettulah Arvas, Seyyid Taha-i hazretlerinin hayatından kısa örnekler verirken, onun hayatını anlatmanın da sünnet olduğunu belirtti.

Panele Van yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ferzende İdiz, Iğdır Üniversitesi öğretim üyesi Zeki Tan, Hakkari Üniversitesi öğretim üyesi Esma Sayın, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi öğretim üyesi Abdulcabbar Kavak da Seyyid Taha-i Hakkari'nin hayatının ve yaşadıklarını dile getiren 15 dikakalık birer konuşma yaptı.

SEYİD TAHA-İ HAKKARİ

Aslen Bağdatlı bir aileden olup, Hülagü’nün buraya yaptığı seferden sonra ailesi ile birlikte Güney Anadolu’ya, Şemdinan Dağlarındaki Nehri (Bağlar) Köyü’ne yerleşmişlerdir. Burada Mevlana Halid-i Bağdadi’den dersler almıştır. Bundan sonra ün yapmış, 1853 Tarihinde Osmanlı-Rus Savaşı’na katılmıştır.



BD(FE/COŞ)