Eğitim camiasını derinden sarsan olay, geçen 25 Eylül’de, Nazire Merzeci İlköğretim Okulu’nda meydana geldi. 8’inci sınıf öğrencisi H.K., derse geç kaldığı gerekçesiyle öğretmeni Rabia Sevilay Durukan tarafından müdüre gönderildi. Buna kızan H.K., 2 çocuk annesi 40 yaşındaki Durukan’ı bıçaklayıp ağır yaraladı. Özel bir hastaneye kaldırılan Durukan yaşamını yitirirken, polis tarafından gözaltına alınan H.K., sevkedildiği mahkemece tutuklandı. Sanık H.K., ifadesinde, “Rabia öğretmen, daha önce beni sigara içerken yakaladı. Bunu aileme söyleyeceğini belirtti. Ben de bir daha içmeyeceğim diye babama söz verdiğimi, söylememesini istedim. Okula iki gün geç geldim. Babamı okula çağırdılar. Müdür yardımcısının odasında, Rabia öğretmen, sigara içtiğimi bir daha söyleyince şoke oldum. Kendisinden babama söylememesini istemiştim. Babamın yanında bir daha söyledi. Bu sırada müdür yardımcısı da babamın yanında dosya ile başıma vurdu. Burada gururum incindi. Beni odadan kovdu. Eve gidip bıçak aldım. annem görünce bıçağı aldı. Ben de pazardan gidip 10 liraya bıçak aldım. Ne yaptığımı bilmiyordum. Babamın karşısında gururum incinmişti. Rabia öğretmeni, ders verdiği sınıfa girip bıçakladım. Daha sonra dışarı çıktım. Şimdi çok pişmanım. Onun da çocukları var. Onlara ne olacak” dedi.

Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı, soruşturmasında, tanıklar, deliller ve Adli Tıp Kurumu raporlarına göre, H.K.’nin, 2010-2011 eğitim yılında, derslerindeki başarısızlıktan dolayı yıl kaybına uğradığı ve geçen yıl okula devam etmediğini belirtti. Yıl başında yeniden kaydı yapılan H.K.’nin problemli kişiliğinden dolayı daha az mevcutlu bir sınıfa yerleştirildiği, ancak öğretmenleriyle sorunlar yaşamaya devam ettiği vurgulandı. H.K.’nin, olay günü planlı bir şekilde okula gelip daha önceki olaydan dolayı kin beslediği öğretmeni Rabia Sevilay Durukan’ı, öğrencilerin gözü önünde bıçaklayıp öldürdüğünü, bu nedenle TCK’nın 82/1 maddesine göre, 'Kasten adam öldürmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanması için iddianameye hazırlayarak 1'inci Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

YAKALARA SİYAH KURDELA

Bugün, 1'inci Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanan davaya, tutuklu yargılanan H.K., ölen öğretmenin eşi Hüseyin Durukan, kardeşleri ile tarafların avukatları katıldı. Sanığın yaşının küçük olmasından dolayı basın mensupları duruşma salonuna alınmadı. Polis, duruşma salonu ve koridorunda yoğun güvenlik önlemleri aldı. Davaya müdahil olarak katılmak isteyen Eğitim-Sen ve Eğitimciler Birliği’nin talebi kabul edilmedi. Duruşmaya destek için gelen öğretmenler ile ölen Rabia Sevilay Durukan'ın yakınları, yakalarına siyah kurdela bağlayıp fotoğraflarını taktı.

ANNE, BABA DİNLENEMEDİ

Davada tanık olarak dinlenmek için koridorda bekleyen sanığın annesi Şerine K., sinir krizi geçirdi. Kendisi gibi tanık olan eşi Cemil K., tarafından sakinleştirilmeye çalışıldı. Adliyeye çağırılan 112 ekibi tarafından sakinleştirici iğne vurulan anne Şerine K., hastaneye kaldırıldı. Yaklaşık 2.5 saat süren duruşmada, okul müdürü, müdür yardımcısı ve öğrenciler tanık olarak dinlendi. Eşi öldürülen Hüseyin Durukan’ın sanıktan şikayetçi olduğu öğrenildi. Tanık olarak dinlenecek olan sanığın anne ve babası ise rahatsızlandıkları için dinlemedi. Duruşma, diğer tanıkların dinlenmesi için sanık H.K.’nin de tutukluluk halinin devamına karar veriyerek 16 Ocak’a ertelendi.

KEMİK YAŞI TESPİTİ İSTENMEYECEK

Durukan ailesinin avukatları Sibel Vatandaş ile Ahmet Yıldız, duruşma sonrası basın açıklaması yaptı. Avukat Vatandaş, “Bugün Sevilay hocamızın duruşmasına girdik. Sanık hakkında tutukluluk halinin devamına karar verildi. Savcılıkta verdiği ifadeden çok farklı olarak çelişkili beyanlarda bulundu. Biz de bunu kabul etmedik. Kendisinin öğretmenine karşı öldürme kastının olmadığı yönünde bir savunma yaptı, ancak herşey ortada. Sanığın kemik yaşının tespitiyle ilgili bir talebimiz olmayacak. Çünkü biz onun 18 yaşından büyük olduğunu düşünmüyoruz. Bu nedenle mahkemeyi de oyalamak istemiyoruz. Suçu kabul ediyor. Okul Müdür yardımcısı da müşteki sıfatıyla duruşmaya katıldı. Kendisinin tehdit edildiğine dair şikayeti var. Öğrenci beyanlarından da açıkça suçun işleniş şekli, suçun sanık tarafından işlendiği ve nasıl işlendiği açıklanmıştır. Eşi Hüseyin Durukan ise birşey söylemek istemediğini belirtti” dedi.



BK(TT/AAA)