Kara kışın yüzünü gösterdiği Türkiye’de, yaşam olumsuz yönde etkilenirken, Ege’nin incisi İzmir’de, özellikle geceleri sıfırın altında 3 derecelere kadar düşen hava sıcaklığından çiçek üreticileri de etkilendi. Türkiye’nin çiçek ihtiyacının yüzde 60’ını karşılayan İzmir’deki çiçek üreticileri, İnciraltı’nda çatılarında buz sarkıtları oluşan seralardaki çiçeklerin donması ve başta Sevgililer Günü olmak üzere özel günlerinde yaklaşmasıyla çıkmaza girdi. Üreticiler ısıtma, yağmurlama gibi yöntemlerle ürünlerini kurtarmaya çalışırken, çiçek satıcılarının imdadına, İzmir Çiçekçiler Odası yetişti ve Sevgililer Günü için Kolombiya’dan 30 bin demet gül ithal edildi.

FİYATLARI ETKİLEMEYECEK

Havaların soğumasıyla seraların büyük zarar gördüğünü dile getiren İzmir Çiçekçiler Odası Başkanı Mesut Tutar, "Hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesiyle seralar büyük zarar gördü. On gün içinde sıkı bir çalışmayla üretime tekrar başladık. İhtiyacın yüzde 60’ını karşıladık, geri kalan yüzde 40 için de Kolombiya’dan gül ithal ettik. Bu şekilde sıkıntıyı giderdik. İzmir’de yaşanacak bir çiçek krizi, tüm ülkeyi etkiliyor. Bu önlemimizle fiyatlarda herhangi bir artış olmayacak. Vatandaşlar, gönüllerince gidip çiçeklerini alabilirler" dedi. Tutar, geçen yıl e-çiçek yoluyla sipariş veren çok sayıda kişinin mağdur olduğunu belirterek vatandaşların, interflora veya teleflora’ya bağlı şirketlerle çalışması için uyarıda bulundu.

'İTHAL EDER KONUMA GELDİK'

Flora Çiçekçilik Üretim ve Pazarlama Kooperatifi 2’nci Başkanı Orhan Başçıl, "Soğuk havadan dolayı geçen seneye göre üretimimiz yüzde 40 azaldı. Ekim alanları artmasına rağmen üretimde, soğuk havanın etkisiyle sıkıntı yaşıyoruz. Çiçek sıkıntımız, Sevgililer Günü’nden sonra iklimin düzelmesiyle son bulur, ancak sektörün büyük kaybı olacak. İhracatçı ülkeyken, ithal eder duruma geldik. Bu nedenle üreticinin, kredi borçlarının ertelenmesi gerekir" diye konuştu.