Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi Şerzan Kurt, çıkan olaylar sırasında kurşunla omzundan vurularak ağır yaralandı. Kurt, kaldırıldığı İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. Şerzan Kurt'u öldüren kurşunun silahından çıktığı gerekçesiyle Muğla Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi'nde görevli polis memuru Gültekin Şahin tutuklandı. Şahin hakkında Muğla Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'olası kasıtla nitelikli adam öldürme' suçundan dava açıldı. Muğla'daki mahkeme heyeti, güvenlik nedeniyle davanın Eskişehir'de görülmesine karar verdi.

Sanık polis memuru Gültekin Şahin'in yargılanmasına Eskişehir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Bugünkü duruşmayı Batman Bağımsız Milletvekili Ayla Akat Ata, Şerzan Kurt'un babası Ömer Kurt, annesi Necla Kurt ile bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri izledi. Duruşma nedeniyle polisler adliye binası önünde ve çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı.

Duruşmada Şerzan Kurt'un yakınlarının 15, sanık polis Gültekin Şahin'in de 4 avukatı hazır bulundu. Öldürülen Şerzan Kurt'un yakınlarının avukatı Mustafa Rollas, "Sanık, ateş edip sonra da kaçmıştır. Hava aydınlıktır. Dinlenen gizli tanık nokta olarak yer tarifi yapmaktadır. Olay kasten olmuştur. Sanık maktulün bulunduğu bölgeye koşarak önce havaya sonra hedef olarak ateş etmiştir. Amirlerinin ve müdürlerinin havaya ateş etme talimatı olmamıştır. Tutukluluk halinin devam ederek cezalandırılmasını talep ediyoruz" dedi.

Ölen öğrencinin babası Ömer Kurt da “17 celsedir bu salona geliyorum. Ben adalet arıyorum. Veliler çocuklarını devlete teslim ediyorlar. Ben de çocuğumu devlete teslim ettim. Benim çocuğum hiç uğruna gitmiştir. Polis feci şekilde oğlumu öldürmüştür. Sanık, suçsuz oğlumu sebep yokken, kasten, bilerek öldürmüştür. Bu dava Kurt ve Şahin aileleri arasında bir dava değil, uluslar arası bir davadır " diye konuştu.

AVUKATI BERAATTINI İSTEDİ

Sanık avukatlarından Erol Halka, cumhuriyet savcısının geçen duruşmada sanık polis memuru Gültekin Şahin'in olası kasıt ile adam öldürdüğünü, bu nedenle ömür boyu hapis cezasına çarptırılması talebinde bulunmasıyla ilgili mütaalasını kabul etmediğini söyledi. Avukat Erol Halka, müvekkilinin 2.5 yıldır tutuklu olduğunu belirterek, "Şerzan'ı öldüren merminin Gültekin Şahin'in tabancasından çıktığına dair maddi bir delil yoktur. Hukuk, kesin delile hareket eder. Acılı babaya katılıyorum. Suçlular cezalandırılsın. Ama masum insanlara fatura kesilmesin. Olay sırasında birçok polis memuru ateş etmiştir. Gültekin Şahin'in tahliyesini ve beratını istiyoruz" dedi.

ŞAHİN: LİHİME OLAN DELİLLER YOK EDİLMİŞTİR

Sanık polis memuru Gültekin Şahin de savunmasında tahliyesini ve beraatını istedi. Lehine olan delillerin yok edildiğini öne süren Gültekin Şahin, "Mağdur avukatları delilerin gizlendiğini iddia ediyorlar. Tam tersine deliller gizlenmemiştir, lehime olan deliller yok edilmiştir. Bulunan mermi çekirdeğinde DNA çıkmamıştır. Çekirdek aynı gün rapora gönderilmemiştir. Ayrıca olay yerine ait bazı görüntüler yok edilmiştir, silinmişti^" dedi.

Meslek hayatında hiç bir ceza almadığını olayda emirler doğrultusunda havaya ateş açtıklarını söyleyen Gültekin Şahin, "Ani gelişen olay olduğu için emirler yazılı değil, sözlü olarak verildi. Gizli tanığın ifadesini kabul etmiyorum. Deliller gizlenmiştir ve kaybolmuştur. Tahliyemi ve beraatımı istiyorum" diye konuştu.

CEZA VE TAHLİYE

Eskişehir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti sanık Gültekin Şahin'i önce Şerzan Kurt'u öldürmek suçundan ömür boyu hapis cezasına, olayı olası kastla işlediğine kanaat getirerek cezayı 20 yıla indirdi. Heyet daha sonra olay günü sanığın yanında Oktay Kebapçı adlı bir polisin daha silah kullanması ve bulunan 7.65 mm. çapındaki tabanca mermisi dikkate alınarak cezayı 10 yıla ve Türk Ceza Kanunu'nun 39/1-son maddesi uyarınca sanığa 8 yıldan fazla ceza verilemeyeceğini belirterek Şahin'i 8 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti 2.5 yıldır tutuklu olan Gültekin Şahin'in tahliyesine karar verdi.

İKİ TARAF DA KARARI TEMYİZE GÖNDERECEK

Duruşma sonrasında adliye önünde açılamada bulunan Gültekin Şahin'in avukatlarından Kemal Ertuğrul, "Tahliye olması bizim için sevindiricidir. Ancak Gültekin Şahin suçu işlememiştir. Temyize başvuracağız " dedi.

Şerzan Kurt'un ailesinin avukatı Mustafa Rollas da temyize başvuracaklarını söyleyerek "Başka sanık varsa onlar niye yargılanmıyor. Sanığı kurtarmak için akıl almaz yola başvuruyorlar. Kararı temyize göndereceğiz" diye konuştu.

Baba Ömer Kurt ise karardan rahatsız olduğunu ifade ederek, "Vicdanları sızlatan kanan olmuştur. Bu ülkede insan hayatının bir değerinin olmadığı ortaya çıkmıştır" dedi. BDP

Batman Milletvekili Ayla Akat Ata da verilen kararla ilgili olarak yaptığı açıklamada "Adil yargılama olmamıştır. Adalet verilen kararın altında kalmıştır" diye konuştu.



KA(EK/ESM)