Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Anadolu Yakası Şubesi önünde toplanan servisçiler, İstanbul’da plaka tahdidi uygulanmaması nedeniyle mağdur olduklarını söyledi.


Okulların açılmasıyla, yeni eğitim sisteminin artı ve eksilerinin ne olacağı kamuoyunda tartışılırken, İstanbul’da binlerce öğrenciyi okullarına getirip götüren servisçiler, UKOME ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü arasındaki koordinasyonsuzluk nedeniyle mağdur edildikleri iddiasıyla eylem yaptı. Kartal’daki UKOME Anadolu Yakası şubesi önünde toplanan servisçiler, içinde öğrencileri olduğu halde araçlarının durdurulup, kendilerine korsan araç muamelesi yapılarak bağlandığını söyledi.



Servisçiler adına konuşan Türkiye Ulaş-İş Sendikası 2’nci Başkanı ve İSDER Başkanı Murat Erdoğan, vergi levhaları olmasına rağmen korsan araç olarak görüldüklerini belirtti. Erdoğan, “Toplu ulaşım hizmetlerini yöneten müdürlük ve UKOME bizi terörist ilan etti. Bize, ' bu işi yapmayın, bırakın bu işi' dedi. Biz de diyoruz ki bizim başka geçim kaynağımız yok, biz bu işi yapacağız.



2003 yılından bu yana UKOME bize derdi ki 'okul açıldığında araçlarınızı yerleştirin, size 15 gün, bir ay müsaade. Bu zaman zarfında evraklarınızı getirin, yol belgesini alın.' 9-10 senedir bu böyle. Bu sene bütün ekiplere talimat verilmiş. Terörist muamelesi görerek, yolcumuzla beraber araç durdurulup, aracımız bağlanamaz. Boşken bile bağlıyorlar. Biz vergi levhalı insanlarız” diye konuştu.


Murat Erdoğan, araçlarının bağlanması nedeniyle öğrencilerin ve ailelerin de mağdur olduğunu belirterek “Yolda kalan öğrencilerimiz servis şoförü arkadaşımızın ikinci aracı varsa onla gönderiliyor, yoksa taksi kiralanıyor. O da olmazsa kendi imkanlarıyla evlerine gidebiliyorlar” dedi.


Korsan taşımacılık yasasının yanlış yorumlandığını bu nedenle korsan muamelesi gördüklerini iddia eden Murat Erdoğan “'Siz korsansınız' diyorlar, korsan yasasına soktuk, aracınızı bağlayacağız diyorlar. UKOME’nin verdiği yol belgesini trafik ekipleri ve zabıta ekipleri tanımıyor. Bunu verdiğimiz halde ceza yiyoruz, arabamız bağlanıyor. 4 bin lira gibi ceza yiyoruz. Biz adam öldürmedik, birinin malına canına kast etmedik, devlet malına zarar vermedik” diye konuştu.


Sektör olarak yıllardır sıkıntı yaşadıklarını ifade eden İSDER Başkanı Erdoğan şunları söyledi:



“Biz istanbul’da en çok aracı olan sektörüz. 70 bin tane aracımız var. Müteakip zamanlar, 90-92 makama çeşitli bilgiler, belgeler sunduk. Dedik ki ‘Bakın bu sıkıntılarımız var. İstanbul’da plaka tahdidi yok, dışarıdan sektöre giriş çok, fiyatlar yüksek, öğrencileri burada soyduruyorsunuz. En azından fiyatları yarıya düşürün, bizim plaka tahditlerimizi verin biz işimizi yapalım. Kimse bize bilgi belge sormasın.’ UKOME denilen kuruluş, taksilere dolmuşlara hizmet verirken biz tahdit olmamamıza rağmen belge alacaksınız deyip bizden 50 lira alıp, bizi gasp ediyor. Türkiyenin 40 vilayetinde plaka tahditi uygulanırken İstanbul’da uygulanmaması doğru mudur, değil midir? Bunu çözebilmiş değiliz. Resmi makamlar bunu belgeleyemedi, bilgi veremedi.”


Yaşadıkları sıkıntıların bir an önce çözülmesini beklediklerini söyleyen Murat Erdoğan, çözüm olmaması halinde eylem yapacaklarını söyledi. Erdoğan “Bizim araçlarımızı bağlamaya devam ederlerse, çıkacağız E-5’e, havalimanlarına, köprü giriş, çıkışlarına, araçlarımızı çekip yolu kapatacağız. O zaman gelsin çözsün kim çözecekse bu işi” dedi.



(FOTOĞRAF-MD)