Diyarbakır'dan karayolu ile konvoy eşliğinde Cizre'ye götürülen Şerafettin Elçi'nin cenazesi, ilçe girişinde binlerce kişi tarafından karşılandı. Elçi'nin cenazesi vasiyeti üzerine, zaman zaman yaşanan izdihamla birlikte Seyidan Camisi'ne götürülüp burada yıkandı.

Yıkanan cenaze daha sonra omuzlara alınarak cenaze namazının kılınması için yaklaşık 600 metre mesafedeki Ulucami'ye götürüldü. Bu sırada Elçi'nin tabutunun üzerine Kuzey Irak'ta Bölgesel Kürt Yönetiminin kullandığı bayrağın konulduğu görüldü. Cenazenin Diyarbakır'dan Cizre'ye götürülmesi sırasında tabutun üzerinde sadece yeşil örtünün bulunduğu belirtildi. 

Bu arada Ulucami'ye önceden asılan Abdullah Öcalan posteri, Elçi'nin cenazesinin getirilmesinin ardından indirildi.

100 BİN KİŞİ KATILDI

Cizre'deki cenaze törenine BDP tam kadro olarak katılırken, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin kardeşi Sidat Barzani, Irak Kürdistan Demokrat Partisi Genel Sekreteri Fadıl Mirani bir heyetle katıldı. Törene BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yardımcısı Gültan Kışanak, Mardin Bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkanı Ahmet Türk'ün de aralarında bulunduğu BDP ve bağımsız milletvekillerinin yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve 6 partili milletvekili, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Elçi'nin damadı Çaykur Rizespor teknik direktörü Mustafa Denizli, sivil toplum örgütü temsilcileri ile yaklaşık 100 bin kişi katıldı.

Cenaye katılanların bazılarının ellerinde yine Kuzey Irak'ta Bölgesel Kürt Yönetimi'nin kullandığı Kürdistan bayrakları taşıdıkları ve bu bayrakların cami çevresine de asıldığı görüldü.

ÖCALAN LEHİNE SLOGAN ATILDI

Cenaze töreninde bir grup Abdullah Öcalan lehine slogan attı. Elçi'nin cenazesinin Cizre'ye getirilmesinin ardından ilçe merkezinde bir grup İdil Caddesi üzerinde ateş yakıp trafiğe kapatması üzerine, polis tarafından gaz bombası ile müdahale edilerek dağıtıldı.

MEZARLIKTA ÖCALAN POSTERİ

Elçi'nin cenazesi Ulucami'de kılınan cenaze namazının ardından yine Kürdistan bayrağına sarılı tabutu eller üzerinde yaklaşık 150 metre mesafedeki Cizre Mezarlığı'na götürüldü. Bu sırada aşırı izdiham meydana geldi. Elçi'nin cenazesi, götürüldüğü mezarlıkta vasiyeti üzerine amcası Seyit Abdulkadir Elçi'nin yanında toprağa verildi. Bu sırada camiden indirilen Abdullah Öcalan'ın posterinin de mezarlığa getirilerek burada açıldığı görüldü.

BARZANİ: BABAMIN ARKADAŞIYDI

Şerafettin Elçi'nin cenaze törenine katılan Mesut Barzani'nin kardeşi Sidat Barzani, gazetecilere yaptığı kısa açıklamada, Elçi'nin herkesi bir araya getiren yurtsever ve demokrat bir kişi olduğunu söyledi. Barzani, Elçi'nin babası Molla Mustafa Barzani ile arkadaş olduğunu ve son görevlerini yerine getirmek üzere cenazeye geldiklerini kaydetti.