Türkiye'ye sığınmak isteyenlerin sınırın diğer tarafında bekletilmesi kararı alınmasının ardından bölgede yığılmalar yaşandı. İki gündür Mardin'in Kızıltepe ilçesi yakınlarındaki Şenyurt Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye girişlerine izin verilen Suriyelilerin sayının 500’ü bulması üzerine geçişler bugün itibariyle durduruldu.

Tel örgülerin arkasında Türkiye'ye geçmek için bekleyen Suriyelilere bugün izin verilmedi. Sınırda yaklaşık 150 Suriyeli sığınmacı, Türkiye'ye giriş yapmak için Türk yetkililerden izin beklerken, sadece Türk pasaportu taşıyan vatandaşların geçişine izin verildiği belirtildi.

VALİ YARDIMCISI GÜLTEKİN "KAMPLARDA YER YOK"

Gelişmeleri yerinde incelemek için Şenyurt sınır kapısına giden Mardin Vali Yardımcısı Müfit Gültekin, Suriye sınırında incelemelerde bulundu. Kızılay yetkilileri ile sınırda sığınmacıları ziyaret eden Vali Gültekin, Başbakanlık Afet Acil Durum Başkanlığı talimatları doğrultusunda hareket edileceğini söyledi. Şu anda sığınmacıları sınırın öbür tarafında tutma durumunun söz konusu olduğunu ifade eden Gültekin şunları söyledi:

"Çünkü bütün kamplar doldu. Mecbur kalınmadığı müddetçe sınırın öbür tarafında tutacağız. İlk alınan 85 kişi var. Onları kamplara gönderdik. Bu saatten sonra herhalde alınmayacak. Şu an çok ciddi bir problem yok. Derbisiye'de bir çatışma yok. Sadece güvenlik endişesiyle insanlar buraya geldi. Olası bir durumda sınırın öbür tarafına Kızılay vasıtasıyla insani yardım yapılacak. Türk vatandaşı değilse sınırın öbür tarafında yardımlarımızı yapacağız. Şu anda buraya herkes evlerinden gidip geliyor. Sınırın öbür tarafında gelen 16 bin insan var. Kamplarda yer yok. Bu durumda şu anda yapılabilecek bir şey yok."

JANDARMA HAVAYA ATEŞ ETTİ

Bu arada sınır hattında kalabalığın artması üzerine jandarma havaya tek el ateş açarak kalabalığı dağıttı. Sınırın her iki tarafındaki akrabaların sınır tellerinin arkasından birbirleriyle haberleştikleri görüldü. Vatandaşlardan Ahmet Şen, akrabalarının sağ salim Türkiye'ye giriş yapmalarını istediklerini belirterek, "Orada çok sayıda akrabamız var ve endişeyle bekliyoruz. Yetkililerle görüştüm. Sayın Valimiz de birazdan gelecek. Umarım akrabalarımız geçiş yaparlar. Çok endişeliyiz" dedi.


NG,MAD,FB(GG/AAA)