1'inci Tarım Sağlığı ve Güvenliği sempozyumu 6- 7 Nisan tarihlerinde Harran Üniversitesi'nde düzenlendi. Sempozyuma Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, GAP İdaresi Başkanlığı, üniversitelerden temsilcilerinin yanı sıra 50'si konuşmacı 300 akademisyen ile 77 çiftçi katıldı.

'MEVSİMLİK İŞÇİLER EN ÇOK ÖLME RİSKİ ALTINDA'

2 gün süren sempozyumun ardından sonuç bildirgesi açıklandı. Alınması gereken önlemlerin de sıralandığı sonuç bildirgesinde, Türkiye'de her 4 kişiden birinin tarımda istihdam edildiğine vurgu yapıldı. Tarım sektörünün hastalık ve ölümlerin en çok görüldüğü, en tehlikeli iş kollarının başında geldiği ifade edilen sonuç bildirgesinde şöyle denildi:

"Tarım sektöründe ve mevsimlik işçilerinde en dikkat çekici durum, tüm aile bireyleri birlikte çalışmaktadır. Tarım iş kolunda çalışan herkes, özellikle de kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve göçebe mevsimlik tarım işçileri en çok hastalanma ve ölme riski altındadır."

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Bakanlık temsilcileri, akademisyenler, çiftçilerin ağırlıklı olarak katıldığı sempozyumda alınması gereken önlemler ise şöyle sıralandı:

"Tarımda çalışanların durumunu belirlemek üzere ulusal düzeyde veri tabanı hazırlanmalı ve ülkemize özgü risk faktörleri, kaza ve hastalıkların izlenmesini içeren bildirim sistemi kurulmalıdır. Mevsimlik göçebe tarım işçileri, bölgesel eşitsizlikleri ortaya çıkaran en dezavantajlı gruptur. Bu nedenle kadın, çocuk ve gençlik sağlığına yönelik özel proje, program ve uygulama modülleri hayat geçirilmelidir. Tarımda çalışanların yaşam şartlarının iyileştirilmesi için, öncelikle temiz içme ve kullanma suyu, atıkların yok edilmesi gibi çalışma ortamlarının iyileştirilmesine yönelik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen METİP projesi kurumsal hale getirilmelidir."

Raporda ayrıca, farkındalık yaratmak için medya ve sivil toplum örgütlere ile işbirliği yapılması gerektiği de kaydedildi.

DHA(HK/COŞ)