Balıkesir'in ada ilçesi olan Marmara'da pazar gecesi başlayan ve pazartesi günü de devam eden sağanak yağış, ilçedeki su depolarını patlattı, enerji akımını kesti. Aralarında hastane ve sağlık ocaklarının bulunduğu yüzlerce ev ve işyeri sular altında kaldı. Ambulansların da bulunduğu bir çok araç sel sularına kapılarak sürüklendi.

Marmara ilçesinde yaraların sarılmasına çalışılıyor. Kaymakamı Can Kazım Kuruca, sel felakatinden sonra Balıkesir Valiliği'nden 100'e yakın personel ve çok sayıda iş makinası ile 3 ambulansın Marmara'ya ulaştırıldığını belirtti. Çalışmaların gece boyunca devam ettiğini söyleyen Kaymakam Kuruca, Marmara ilçesine bağlı olan Çınarlı, Gündoğdu, Topağaç, Asmalı ve Ayşem Köyleri ile Saraylar Beldesi'nin Marmara ile kara ulaşımını sağlayan yolların açıldığını, sahildeki temizlik çalışmalarının bittiğini, cadde ve ara sokakların ise temizlenmeye çalışıldığını belirtti. Avşa Beldesi'ndeki suların büyük bölümünün çekildiğini açıklayan Kaymakam Kuruca, hasar tesbit çalışmasının devam ettiğini sözlerine ekledi.

Kaymakan Kuruca, evi kullanılamaz hale gelen 25'e yakın aileyi ise dün gece otellerde ağırladıklarını su hattındaki patlama nedeniyle şu anda ilçeye su verilemediğini belirtti.

Marmara'nın CHP'li Belediye Başkanı Ali Aksu ise sel ve heyelanın ilçeye büyük zarar verdiğini, içme suyuna ihtiyaç duyduklarını, belediyenin imkanlarının yetersiz olduğunu söyledi. Salgın hastalıktan korktuklarını belirten Aksu, "İlçemizde 14 mahalle var. Bu mahaller zarar gördü. Patlayan içme suyu hattına kanalizasyonun karışmasından ve salgın hastalıklardan korkuyoruz. İlçe merkezindeki elektrikler gün içersinde kesildi. Yardıma ihtiyacımız var" dedi.

Marmara ilçesiyle deniz ulaşımını sağlayan ilçelerden biri olan Erdek Belediyesi'nin Marmara'ya gönderdiği 7 bin ekmek ve 10 bin tane 19 litrelik su vatandaşlara dağıtıldı.

Erdek'in Ak Partili Belediye Başkanı Hüseyin Aysan, ilçelerinde sel ve heyelan nedeniyle Turanköy, Doğanlar, İlhanlar ve Narlı Köylerinde büyük hasarların oluştuğunu köprülerin yıkıldığını söyledi. Ekili arazilerin hasar gördüğünü açıklayan Belediye Başkanı Aysan, "Köylerin tümüne gittik. İhtiyacı olan ailelere destek olduk. Bu köylerin yollarını açtık" dedi.



MB,EÖ(FK/AAA)