Mimar Sinan’ın ‘ustalık eserim’ dediği Selimiye Cami, Kadir Gecesi'nde ziyaretçi akınına uğradı. Camiye gelenlerden bazıları, Edirne Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından kurulan iftar çadırında oruçlarını açtı. 10 bin kişilik caminin içi tamamen dolarken, avlusu ve bahçesinde de yoğunluk yaşandı. Komşu iller ile Batı Trakya'da yaşayan soydaşların akın ettiği Selimiye Cami'nde, iftar vaktinin gelmesiyle birlikte vatandaşlar, avluya ve caminin içine serdikleri gazete ve bez parçalarının üzerinde oruçlarını açtılar.

Piknik alanına dönen caminin içinde, bazıları yemek yerken, bazıları namaz kılarak ibaretlerini yerine getirirken ilginç görüntüler oluştu. Caminin içinde bulunan şebeke suyunu şifalı su sananlar ise kuyruğa girdi. Akşam namazının ardından mevlide katılmak isteyenler, caminin içine girmeye çalışınca, kapı girişlerinde yaşanan izdihamdan ezilme tehlikesi geçirenler oldu.

EDİRNE KUTSAL TOPRAKLAR KADAR DEĞERLİ

Özellikle Batı Trakya’dan gelen soydaşlar, her yıl Kadir Gecesi’ni Selimiye Cami’nde geçirdiklerini ifade ederek, “Biz Batı Trakya’dan her yıl Kadir Gecesi için Edirne’ye geliyoruz. Burası çok tarihi bir camii. Burada olduğumuzda huzurlu oluyoruz. Burası bizim için kutsal topraklar kadar değerli. İftarı da cami içerisinde yer kaptırmamak için açıyoruz. Yer bulamayanlar ise camii avlusunda ve bahçesinde yemeklerini yiyorlar” diye konuştu.

CAMİ İÇİNDE YEMEK UYGUN DEĞİL

Edirne Müftülüğü yetkilileri Kadir Gecesi'nde Türkiye'nin dört bir yanından, ayrıca Bulgaristan ve Yunanistan'daki soydaşların camiye geldiğini ifade ederek şunları söyledi: “Kadir Gecesi nedeniyle Türkiye’nin her yerinden, hatta Batı Trakya’dan otobüslerle gelenler oluyor. Yer kalmayacak korkusuyla cami içinde oruçlarını açanlarda var. Cami içinde yemek yemek kesinlikle uygun değil. Ama vatandaşlar yerlerini kaptırma endişesi taşıyor ve o yüzden yemeklerini caminin içinde yiyor. Onlara engel olmamız da mümkün değil. Her yıl camimiz 2 defa yıkanıyor. Ramazan ayından sonra da yıkanacak.” ZABITADAN SEYYAR KONTROLÜ

Edirne Belediye Başkanlığı Zabıta Müdürlüğü de cami içerisinde ve çevresinde sivil ekipler kurup seyyar satıcıların içeri girişlerini engelledi. Camiye girenlere 1 lira karşılığında ayakkabılarını koyması için poşet satmaya çalışan seyyar satıcılara zabıta ekipleri engel oldu.

TARİHİ ÇARŞILAR DOLDU TAŞTI

Kadir Gecesi nedeniyle otobüslerle Edirne’ye gelenler Selimiye Cami ve çevresindeki tarihi kapalı çarşılardan alış veriş yaptı. Esnafın yüzünü güldüren satışlardan en çok Selimiye Cami işlemeli havlu ve Edirne’ye özgü meyve sabunları satıldı. Selimiye Cami’nin, Kadir Gecesi nedeniyle sabaha kadar açık olacağı belirtildi.

 

EÖ (LK/RT)