Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Balıkesir Şubesi Yönetim Kurulu, 18 Ekim 2011 tarihinde Bitlis'te 5 polis, 19 Ekim 2011 tarihinde de Hakkari'de 24 askerin şehit edilmesinin ardından 23 Ekim'de miting düzenleme kararı aldı. Kararı valilik ve il emniyet müdürlüğüne bildirip izin isteyen dernek yönetimi, Belediye Başkanı İsmail Ok'tan da belediyenin mesaj sistemiyle vatandaşlara mitingin duyurulmasını talep etti.

VALİLİK İZİN VERMEDİ

Ancak, valilik izin isteğine olumsuz yanıt verdi. Miting için bir komitenin kurulmasını ve 48 saat önceden başvurulmasını isteyen valilik, derneğin miting yapmak istediği yerle güzergahın da uygun olmadığını belirtti. Dernek, Valilikten olumsuz cevabın 21 Ekim Cuma günü akşam saatlerinde gelmesi nedeniyle, mitingin yapılamayacağını duyuramadı. Miting günü vatandaşlar daha önceden belirlenen Balıkesir Garı önünde toplandı. Dernek yöneticileri de miting yerine 'Şehitlerimizi anma etkinliği' adında yürüyüş yapma kararı aldı. Binlerce Balıkesirli’nin katıldığı yürüyüş olaysız bitti.

KAMU DAVASI AÇILDI

Balıkesir Emniyet Müdürlüğü yürüyüşü düzenleyen Haydar Filiz ve arkadaşlarını dernekler masasına çağırıp ifadelerini aldı. Ardından Filiz ve arkadaşları ile mitingi SMS'lerle duyuran sekreterler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcılık da Haydar Filiz, yönetim kurulu üyeleri Vedat Tekin, Ahmet Özden, Özkan Özen ve Belediye Başkanı İsmail Ok'un sekreterleri Gözde Akçakoyun ve Sibel Endar hakkında, 'izinsiz toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerine katıldıkları' gerekçesiyle 2911 Sayılı Kanunun 28/1 Maddesi gereğince 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle kamu davası açtı.

İLK DURUŞMADA BERAAT

Davanın duruşması bugün Balıkesir 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Sekreterler, mitingi Başkan Ok'un isteği ile SMS'lerle duyurduklarını belirtirken, yürüyüşe katılmadıklarını söyledi. Haydar Filiz, valiliğin yazısının ellerine çok geç ulaştığını, yeni bir duyuru yapamadıklarını, yürüyüşe katıldıklarını ancak suç kastı ile hareket etmediklerini belirtti. Diğer yönetim kurulu üyeleri de aynı savunmayı yaptı ve beraatlerini istedi.

Mahkeme heyeti, sanıkların suç işleme kastı olmadığı gibi, polisin 'Dağılın' uyarısı yapmadığına da dikkat çekti ve suç unsurlarının oluşmadığını vurgulayarak, tüm sanıkların ayrı ayrı beraatine karar verdi. Mahkeme Gözde Akçakoyun, Sibel Endar ve Haydar Filiz’e kendilerini vekille temsil ettirdiği için, bin 200'er liralık vekil parasının hazineden tahsil edilip sanıklara ödenmesine ve yargılama masrafının kamuda kalmasına karar verdi.

'ADALET YERİNİ BULDU'

Şehit yakınları ile gazilerle birlikte Türkiye Harp Malülü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Taner Uran da bugünkü duruşmayı izledi. Duran, "Biz Türk adaletine güveniyorduk. Adalet de gereken kararı verdi. Dava açıldığında üzülmüştük ancak adalet yerini bulduğu için mutluyuz" dedi.

'YARGILANMAK AĞIR GELDİ'

Balıkesir Şube Başkanı Haydar Filiz ise duruşma sonrası gözyaşlarını tutamadı. Filiz, "Beraat ettik, sevinçliyiz. Ama buraya gelip yargılanmak bize çok ağır geldi" diye konuştu. Terör yüzünden bir bacağını kaybeden gazi Özkan Özen, "Biz bu yürüyüşü şehitler için yaptık. Davamızda da haklıydık. Beraat ettiğimiz için sevinçliyiz" derken, şehit annesi Fikriye Evranos şunları söyledi:

"Teröre evladını, kolunu, bacağını gözünü vermiş insanlar bugün yargılanıyor. Bu çok üzücü, utanç verici bir olay. Biz şehit askerler, şehit polisler için yürüdük. Terörü lanetlemek için yürüdük, yargılandık. Ama adalet yerini buldu."



CY(İÖ/COŞ)