Kocatepe Camii'ndeki törene Çınar'ın babası Kemal Çınar, annesi Fatma Çınar, eşi Fethiye Çınar, kardeşleri Sevcan ve Serpil Çınar ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile Ankara garnizonundan askeri yetkililer, şehidin silah arkadaşları katıldı. 

Cenazenin getirildiği sırada şehidin annesi Fatma Çınar, "Yavrum sana söz verdim ağlamayacağım. Vatan sağolsun. Hakkım sana helal olsun. Üç aylık yavrusunu, eli kınalı gelinimi ne yapayım" sözleri törene katılanları gözyaşına boğdu. 

Şehidin kız kardeşi Serpil Çınar ise törene ağabeyinin pilot üniformasıyla katıldı. Şehidin 3 aylık hamile olan öğretmen eşi Fethiye Çınar da, elinde Türk bayrağı ve kırmızı karanfillerle törene geldi. Şehit Çınar'ın 3 aylık hamile eşi Fethiye Çınar, karnındaki bebeğini okşayarak gözyaşı dökerken, karın bölgesine şehit eşinin ayrı bir fotoğrafını takması dikkat çekti.

Ayakta durmakta güçlük çeken aile bireylerini, askeri yetkililer teskin etmeye çalışırken kız kardeşi Serpil Çınar'ın fenalaşması üzerine tören alanında bulunan sağlık görevlileri müdahalede bulundu.

Şehidin dayısı Servet Akman ise, terör örgütü PKK'ya ve BDP milletvekillerine tepki göstererek, "Biz de Kürdüz, bu ülkede bugüne kadar herhangi bir ayrımcılık görmedik. Devlet memurluğu yaptım emekli oldum, kimse bana 'Kürt müsün, Türk müsün, nesin' diye sormadı. Terör örgütü bize 'Zerdüştlük' diye bir din uydurdu. Bizim dinimiz Müslümanlık. Habur'dan getirilen PKK'lılara sarılarak karşıladıklarında asker üzerlerine bir bomba yağdırsaydı, bugünler olmazdı" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, törene katılan siyasiler, protokol üyeleri ve askeri erkan törenden önce şehit ailesinin yanına giderek taziye dileklerini iletti ve başsağlığı diledi.

Daha sonra şehit üsteğmen Yakup Çınar için öğle namazının ardından cenaze namazı kılındı. Cenaze namazını kıldıran Ankara Müftüsü Mustafa Hakkı Özer, cenaze namazlarında ıslık çalınması, slogan atılması, alkışlanması ve tekbir getirilmesinin mekruh sayıldığını belirterek namazın şehidin ruhunu muazzez kılacak olgunlukta kılınmasını istedi. Namaz ardından Şehit Pilot Üsteğmen Yakup Çınar için helallik isteyen Özer, Çınar'ın 'son şehit' olmasını diledi.

Namaz ardından protokol üyeleri ve Çınar'ın ailesi tören için yerlerini alırken Türk bayrağına sarılı Çınar'ın tabutu askerlerin omuzları üzerinde taşındı. Bu sırada şehidin annesi Fatma Çınar, aileye ayrılan yere geçerken Cumhurbaşkanı Gül'ün önünde durarak, "Ağlamayacağım, ağlamayacağım. Cumhurbaşkanım buna 'Dur' deyin, ağlamayacağım. Vatan sağolsun" dedi. 

Daha sonra Çınar'ın tabutu protokolün önünden askerlerin omuzlarında götürülürken anne Fadime ve aile yakınlarından bazıları da tabutu omuzladı. Çınar'ın eşi 3 aylık hamile Fethiye Çınar, eşinin tabutuna yanında getirdiği kırmızı karanfilleri atarken, "Onlara inat yavrumu doğuracağım" dedi. Oğlunun tabutu top arabasına konulan anne Fedime ise tabutu tutarak birlikte yürüdü ve oğluna, "Kınalı kuzum sana da bu yakışırdı" diye seslendi. 

Şehidin tabutu cenaze aracına konulması ardından protol ve ailesinin önünden geçirildi. Bu sırada anne ve kızkardeşi asker selamı dururken, eşi ve diğer yakınları da gözyaşı dökerek el sallayarak şehit Üsteğmen Çınar'ı uğurladılar. Şehidin cenazesi, tören ardından toprağa verilmek üzere Sincan Cimşit Mezarlığı'ndaki şehitliğe götürüldü.



ÜK(AY/İD)