İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nde helikopter iniş sahasasında yapılan törene İzmir Valisi Mustafa Vahit Kıraç, Muğla Valisi Fatih Şahin, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuş, yangın şehidi Orhan Çelik'in ailesi ve meslektaşları katıldı. Orhan Çelik'in Türk bayrağına sarılı tabutunun tören alanına gelmesinden sonra yürek burkan anlar yaşandı.

Şehit Orhan Çelik'in babası Aydın Çelik ve annesi Emine Çelik zorlukla, kollarına giren yakınlarının yardımıyla tören alanına gelebildi. Önce Orhan Çelik'in kızkardeşi Hilal Aksoy tabuta sarılarak ağladı. Kendisini teskin etmek isteyen ve tabuttan uzaklaştırmak isteyenlere tepki gösteren Aksoy, "Bırakın beni kardeşimle konuşacağım. Kardeşim biliyorum cennettesin" dedi.

Ardından anne Emine Çelik tabuta sarılarak ağladı. Anne Çelik bu sırada baygınlık geçirdi. Baba Aydın Çelik de zorlukla tören alanına getirilen sandalyelere oturtuldu. Tabutun başından iki orman muhafaza memuru hiç ayrılmadı.

Törende konuşan Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuş, "Toprak, uğrunda ölen varsa vatandır" ilkesinin şiarları olduğunu söyledi. Orman yangınlarıyla ölmeyi vatan savunması olarak gördüklerini belirten Kurtulmuş, Atatürk'ün "Ormansız yurt vatan değildir" sözünü hatırlattı. Kurtulmuş "Havasıyla suyuyla yaşamın destek ünitesi olan ormanlara kastedenler aynen vatana hıyahet içinde bulunmaktadır. Bunlar ya vatan düşmanıdır ya da gafil veya cahillerdir. Orhan kardeşimiz, Orman Genel Müdürlüğü'nde çalışan personelin 101. şehididir. Orhan Çelik ve Türk pilotun yanısıra yaşamını yitiren üç Rus vatandaşı da başka milletten olsalar da hepsi birer insanlık abidesi, birer kahramandır. Bir ağacın yanmaması için hayatlarını hiçe sayarak, ölüme koşmuşlardır. Orhan en genç personellerimizden biridir. Gözünü ateşten, dumandan sakınmazdı" dedi.

İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç ise, "Vatan görevini yapan 5 görevlimiz şehit oldu. Atıf Ateşok, Orhan Çelik ve 3 Rus görevli. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde bir yurt savunması yaparken hayatlarını kaybettiler. Şehadet mertebesine ulaştılar. Beş şehitten birini edebi istirahatgahına uğurluyoruz. Şehitler bizim inancımaza göre diridir, ölü demiyoruz. İzmir ve bu bölgede özellikle yaz aylarında en büyük sıkıntı orman yangınlarıdır. Tabii ki ormanlık bölgelerde yangınlar olur ama bir kısım yangınlar var ki kötü niyetli kundaklamayla meydana geliyor. Bazen yakalıyoruz, bazen de kuşkuyla yaklaştığımız olaylarla karşılıyoruz. İzmir bölgesinde bu yıl 77 ayrı yangında 200 hektara yakın olan yandı. Asli işimiz bu coğrafyayı doğasıyla, ovasıyla, suyuyla tüm unsurlarıyla korumaktır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Karşıyaka Müftüsü Hamdi Gevher dua okudu. Çelik'in cenazesi meslektaşlarının omuzlarında cenaze arabasına konulduktan sonra Manisa'nın Kuşlubahçe Mahallesi Camisi'nde ikindi namazından sonra kılınacak cenaze namızının ardından toprağa verilmek üzere götürüldü.

DİĞERLERİNİN DNA TESTLERİ SÜRÜYOR

Öte yandan pilot Ahmet Atıf Ateşok'un cenazesinin ise DNA testlerinin ardından İzmir'de toprağa verileceği belirtildi. Rus pilotların cenazelerinin de kimlik tespitlerinin ardından ülkelerine gönderileceği bildirildi.



UB(AÖ/AAA)