Ermenistan'ın engelleme çalışmalarının önüne geçmek için bir yıl süren gizli bir operasyonla Kanada'nın Ottawa Kenti'ne dikilecek olan şehit diplomatlar anıtı, Asala kurbanı olan Türk diplomatlar anısına yurtdışındaki ilk anıt olurken, Türkiye'de de bu konuda harekete geçen ilk ilk İzmir oldu. İzmir'deki Karşıyaka Belediyesi, Ermeni terör örgütü Asala tarafından yurtdışında 1973-1994 yılları arasında şehit edilen 30 Türk diplomatın anısına 4 yıl önce, Atakent Mahallesi'ne ilk anıtı dikti.

Kanada'da da anıt dikileceği haberlerinin ardından Atakent'teki Şehit Diplomatlar Anıtı'nı bir kez daha ziyaret eden ve yanındaki parkta yapılan düzenleme çalışmalarını inceleyen Karşıyaka Belediye Başkanı CHP'li Cevat Durak, Asala tarafından katledilen diplomatlarımızın her fırsatta anılması için bu anıtı yaptıklarını söyledi. Şehit Diplomatlar Anıtı'nı 2008 yılının Kasım ayında dönemin CHP Genel Başkan Yardımcısı ve emekli Büyükelçi Onur Öymen ile şehit diplomatların yakınlarının katılımıyla açtıklarını söyleyen Durak, "Bu çok uzun yıllardır bizi çok üzen konulardan biriydi. Bizler şehitlerimizi her zaman anıyoruz ama özellikle Asala'nın katlettiklerini hatırlatacak bir anıt yoktu. Bunu görerek, öldürülen 30 civarındaki diplomatımızı anmak, gelecek nesillere aktarmak adına, Cumhuriyet'in nasıl yaşadığını bir kez daha göstermek adına bu anıtı yaptık" dedi.

Zamanın Dışişleri Bakanlığı yetkililerini açılış törenine davet ettiklerini, ancak temsilci gelmediğini belirten Durak, "O günün Dışişleri Bakanlığı'ndan temsilci gelmedi. Ancak oradan gelen diplomat eşleri, öldürülenlerin yakınları bu eseri gördükleri zaman gözyaşlarını tutamadılar. Açılış törenine Onur Öymen katılmıştı. Anıtın bir kitabını hazırlamış, ona hediye etmiştik. Çok etkilenmişti 'Bir yerel yönetimin bunu yapması örnek olur' demişti, biz de o örneği yapmış olduk. Bir kez daha buradan sevgili diplomatlarımızı, şehitlerimizi anmış oluyoruz. Ermeniler nasıl bir takım anıtlar yapıyorsa bizler de bizim için önemli olan vatan evlatlarını bu anıtla anmış olduk" diye konuştu.



TG(AÖ/SS)