Evli, iki çocuk babası Emin Topçu, 16 yıl önce vatani görevini yapmak için gitiği Batman’ın Hasankeyf İlçesi’nde, Balıkesirli Jandarma Komando Onbaşı Bayram Kaya ile tanıştı. Zamanla dostluklarını pekiştiren iki arkadaş terhis olduklarında da görüşmek için sözleşti. Aynı timde yer alan iki arkadaştan Kaya, 19 Ekim 1996 tarihinde PKK’lı teröristlerle çıkan çatışmada vuruldu. Topçu’nun kucağında ambulansa taşığı Kaya, şehit oldu.

Silah arkadaşının şehit olmasının acısını hep yaşadığını belirten Topçu, "Bir gün internette gezinirken Hakan Kaya adına açılmış Facebook sayfası olduğunu farkettim. Mesaj atıp, yaşadıklarımızı anlatıp, irtibat için telefon numarasını istedim. Sayfanın sahibi Hakan şehit arkadaşımın kardeşiymiş. Vakit kaybetmeden adresi alıp, Balıkesir’e, Savaştepe İlçesi’ne hareket ettim" dedi.

Topçu, ilk olarak Savaştepe’ye bağlı Mecidiye Köyü’ne gidip şehit onbaşının ailesini ziyaret edip, ellerini öptü. Duygulu anlar yaşayan Topçu ardından şehidin ailesiyle birlikte mezarını ziyaret etti. Mezarın başında Hakan Kaya'ya Türk bayrağı hediye eden Topçu, "Şehitler kalbimizde yaşıyor. Onları hiçbir zaman unutmuyoruz, unutamayız. Onlar bu topraklar için canını, kanını verdi. Bayram ile tezkere sonrası buluşma sözü verdik. Ama tezkere ona nasip olmadı. Mertebelerin en yükseğine ulaştı. Ben onu Balıkesirli olarak bildim ve izini kaybettim. Ama hiçbir zaman kalbimden çıkmadı. Rastlantılar beni buraya getirdi. Arkadaşım çatışma esnasında 3 metre önümdeydi. Aniden üzerimize kurşun yağmaya başladı. Kendimizi yere attık. Bayram hareketsiz kaldı. Ayağından tutup yanıma çektim ama o çoktan şehadet şerbetini içmişti. Ben mezarını ziyaret edip verdiğim sözü tuttum. Bundan sonra her yıl kendisini ziyaret edeceğim" dedi.

Geç de olsa arkadaşına verdiği sözü yerine getirmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Topçu, şehidin mezarına çiçek dikip, başında dua etti.

"EMİN DE BENİM BİR OĞLUM"

Şehidin annesi Fethiye Kaya da Topçu'nun ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirip, "Emin de benim oğlum. Onlar bu vatan için, bizim için ölümü göze aldılar. Onları birbirinden ayırt etmiyorum. Oğlumu yitirmenin acısını yıllar sonra tekrar yaşadım ama unutulmamanın bende yarattığı duygular tarif edilmez" dedi.



HD(AÖ/SS)