Tunceli'nin Ovacık kırsalında 13 Ekim 2010'da yürütülen operasyonda, terör örgütü ile güvenlik kuvvetleri arasında çıkan çatışmada şehit olan Afyonkarahisarlı Yasin Mergen'in annesi Leman Mergen, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şubesi'nde yaptığı açıklamada, "Uludere'de ölenler için tazminat ödenmesi ve meydana gelen olay için özür dilenmesi nedeniyle iki gündür uyuyamıyorum. Benim yavrum ne için ve kim için şehit oldu? Haberlerde gördüm, bebek katilinin resminin bulunduğu tişörtle fotoğraf çektirmişler. Hakkımı helal etmiyorum" diye konuştu. Şehit ailelerine ve gazilere gereken önemin verilmediğini kaydeden Mergen, şöyle dedi:

"Şehitlere gösterilen saygı bu mu? Benim de verdiğim vergilerle onlara para gönderilecek. Versinler eski düzenimizi. Sokakta kalsaydım, dilenseydim de çocuğuma bir şey olmasaydı. 23 yaşına ne zorluklarla getirdim, biliyor musunuz? Başbakan'ın ağzından bunu duydum ve çok üzüldüm. Mühim olan para değil. Ben çocuğumu istiyorum, başka bir şey değil. Şehitlerimiz, gazilerimiz hiç mi önemli değil?"

OĞLUNUN FOTOĞRAFINA DOKUNUP AĞLADI

Leman Mergen daha sonra dernekte şehit oğlunun fotoğrafının asılı olduğu duvarın yanına gitti ve oğlunun fotoğrafına dokundu. Mergen, burada da "Yavruma uzanan eller kırılsın. Hakkımı helal etmiyorum. Bu ayrıcalığın şehit ailelerine verilmesi lazım. Ülkemiz için şehit olurken, başkalarına özen gösterilmesini haketmedin yavrum" diyerek ağladı. Şehit Yasin Mergen'in babası Ayhan Mergen de açıklama sırasında eşinin yanında yer aldı.

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şubesi Başkanı İsmail Kumartaşlı da Uludere'de öldürülenlerin terör örgütü ile bağlantılı olduğunu savunarak, şöyle devam etti:

"Bu olay terör örgütü ile ilişkilidir. Yenilir yutulur bir şey değildir. Bana devletimin verdiği Devlet Övünç Madalyası ve Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen berat var. Uludere'de ölenlere Devlet Övünç Madalyası ve hizmet beratını da versinler. Şu anda aldığım ücretten devletim vergi kesiyor. Buna bir itirazım yok. Ama verilen tazminat canımızı acıtıyor."