Osmanlı İmparatorluğu ile Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan ve Karadağ arasında 100 yıl önce yaşanan Balkan Savaşı’nda Çatalca'da şehit düşen Alaiyeli 157 askerin anma gezisine katılan 200 kişi karayoluyla yola çıktı. Alanya Kaymakamlığı, Çatalca Kaymakamlığı, Alanya Belediyesi, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO), Alanya Şoförler Odası ve Alanya Kültür ve Sanat Vakfı (ALSAV) işbirliğinde düzenlenen anma programı kapsamında mevlit okutulup şehitlik ziyareti yapılacak.

Balkan Savaşı nedeniyle 1912 yılında Çatalca'da bulunan ve şehit düşen 7'si subay 157 askerden oluşan 'Alaiye Taburu' anısına yaptırılan anıta üzerinde isimleri tespit edilen 70 şehidin isimleri yazılan mermer levhalar çakılacak. ALSAV Başkanı Faruk Nafiz Koçak, “Balkan ülkelerinin Osmanlıya karşı açtığı savaşa Alanya’dan 1 redif taburu dahil oldu. İstanbul Çatalca’da askerlerimizin bulunduğu mevzilerde ilk savaş 17 Kasım 1912’de oldu. O gün yorgun düşen askerlerimiz mevzide uyudu. Parolayı öğrenen Bulgar askerleri Osmanlı asker kıyafetleri ile mevziiye yaklaşarak 157 Alanyalı şehit edildi. Bu yıl 17-18 Kasım tarihleri Alanyalı askerlerin şehit edilişlerinin 100’ncü yıl dönümü. Bu nedenle düzenlenen etkinliklere katılacağız. Çatalca’da 1985 yılında yapılan şehitlik anıtı dönemin Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin tarafından açıldı. Çatalca programının ardından ise Edirne ve Çanakkale şehitliklerini ziyaret edeceğiz” dedi.

Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan 4 otobüs ve havayoluyla geziyi yaklaşık 200 kişinin katıldığını belirtti.

Çanakkale, Çatalca ve Edirne'yi kapsayan 3 günlük bir geziye Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir ve Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu da katılacak.

ÖY (SU/SSA)