Seferihasar’a gelmek üzere yola çıkan ve Afyonkarahisar’ın Bayat İlçesi yakınlarında bir kamyonun sıkıştırması sonucu otomobili takla atan ve hayatına kaybeden usta gazeteci Teoman Erel için yapılan anıtın açılışına, Seferihisar Belediye Başkanı CHP’li Tunç Soyer, Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, Araştırmacı- Yazar Doğan Yurdakul, Milliyet Gazetesi Yazarı Ali Eyüpoğlu, Gazeteci Yazar Haluk Besen, Teoman Erel’in eşi Gül Neşe Erel, oğlu Hasan Erel ve çok sayıda seveni katıldı.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, görev geldiğinde Teoman Erel’in Seferihisar’da yaşadığını bilmediğini söyledi. Seferihisar Kültür Yayınları'nı hazırlamaya başladıklarında Erel'in ilçede yaşadığını öğrenir- öğrenmez Seferihisar’da yazdıklarını kitaplaştırdıklarını belirten Soyer, şöyle dedi:

"Bundan sonra da Teoman Erel’i yaşatacak bir şey yapmayı hayal ettik. Çünkü Teoman Erel, İlhami Soysal, Uğur Mumcu, Abdi İpekçi gibi varlıklarıyla, yaşamlarıyla gurur duyacağımız isimlerden biriydi. O nedenle Seferihisarlıların onun Seferihisarlı olduğunu bilmesi ve onunla gurur duyması için bir şey yapmak istedik. Bu çok güzel anıt heykeltıraş Gökhan Yerlikaya’nın ellerinden çıktı. Teoman Erel gençliğimizde bizim için bir hayat pusulasıydı. Sabah kalktığımızda, 'Teoman Erel bugün ne yazdı? diye merakla beklerdik. Genç nesiller onu çok fazla tanımazlar ama, tanıdıkça onun Seferihisar’da yaşamış olması nedeniyle gurur duyacaklar."

"O DÖNEMİ YAŞAMAK GEREKİR"

Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel de, Teoman Erel’i anlatmak için onunla birlikte o dönemi yaşamak gerektiğini dile getirdi. Sertel, "Onu 'Güneş Gazetesi' yıllarında tanıma şansım oldu. Onun en yakın dostlarından Melih Aşık’ın burada bulunan herkese çok selamını iletiyorum. Melih Ağabey dedi ki; 'Bu dönemde gazeteciler kalemi bıraktıktan 15-20 gün sonra unutuluyor.' Bu da bana Haldun Taner’in bir tiradını anlattı. 'Biz sahnede olduğumuz sürece vardır' der. Gazeteciler için de aynı şey geçerli. Ben öncelikle Teoman Erel’i unutmayan dostları ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’e çok teşekkür ediyorum" dedi. Konuşmasında cezaevinde bulunan gazetecilerle ilgili de konuşan Sertel, "Bugün çok bekledik. Gazeteci arkadaşlarımızın özgür kalacağıyla ilgili. Ama olmadı. Diliyorum ki bir gün Türkiye’ye özgürlükler gelir, güzellikler gelir, özgürce insanlar düşünebilir, yazabilir, konuşabilir. Herkesin işinin, aşının olduğu, mutlu ve birlikte yaşabildiği bir ülke haline gelir" dedi.

SEFERİHİSAR’A AŞIKTI

Teoman Erel’in eşi Gül Neşe Erel, usta gazetecinin Seferihisar’ı çok sevdiğini söyledi. Erel, "Teoman, Seferihisar’a aşıktı, Bir gün Seferihisar’a yerleşmek, burada hayatına devam etmek ve kitap yazmak isterdi. Sayın Belediye Başkanı Tunç Soyer ve heykeltıraş Gökhan Yerlikaya’ya çok teşekkür ediyorum. Teoman’ın son hayalini gerçekleştirdiler. Teoman burada kitabını yazıp, rakısını yudumlayacak" dedi.

Konuşmaların ardından Sığacık Düzalan mevkiindeki anıtın açılışı yapıldı. Teoman Erel’in kitabı şeklinde yapılan anıtın ön yüzünde usta gazetecinin 'Yaşam Bir Şaka Gibi' kitabının kapağı ve fotoğrafı, arka yüzünde ise eşi Gül Neşe Erel’in eşi ve Seferihisar sevgisi üzerine yazdığı yazısı bulunuyor.

1940 doğumlu Teoman Erel, 1960’lardan itibaren Akis, Yeni İstanbul, Günaydın, Milliyet ve Güneş Gazeteleri’nde yazdı. Hep Cumhuriyet'ten yana, yakın tarihe tanıklık eden bir halk adamı olan Erel’in ölümü büyük üzüntü yaratmıştı.



EA(İÖ/İD)