Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Çamlı Köyü’ndeki, Gökova Körfezi’nin eşsiz güzellikteki köşelerinden Sedir (Kleopatra) Adası, kumu ve turkuaz rengindeki deniziyle her yıl tatilcilerin ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Ünü dünyanın dört bir yanına yayılan ve tarihte, Mısır Kraliçesi Kleopatra ile Romalı sevgilisi ünlü komutan Antonius’un büyük aşk yaşadığı, yüzüp kumlarında uzandıkları rivayet edilen Sedir Adası’nın plajın nadir rastlanan altın sarısı kumları 24 saat boyunca görevliler tarafından gözetim altında tutuluyor. Koruma altındaki kumların dışarıya taşınmasının önlemesi amacıyla 2007 yılında, yaklaşık 60 metre uzunluk, 5 metre genişliğindeki kumsal iplerle çevrilirken, girilmesine kesinlikle izin verilmiyor. Denizden çıkarken duş alınması mecburi. Havlu ve terlikle de plaja girilmesi de yasak. Olumsuz bir durum karşısında güvenlik görevlileri düdük çalarak tatilcileri uyarıyor. Tedbirlere rağmen adada yeni düzenleme ve önlemlere de devam ediliyor.

HEDEF BÜTÜNLEŞİK YÖNETİM

Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, yapılan düzenleme çalışmalarını Sedir Adası’ndaki açıklama ile duyurdu. Özer, geçen yıl 142 bin 420 kişinin ziyaret ettiği Sedir Adası’ndan 650 bin lira gelir elde edildiğini belirtti. Adadaki korumanın en üst seviyede sürdüğünü kaydeden Özer “Sedir adası sıradan bir ören yeri değil. Buraya tatile gelenlere hediyelik eşya da dahil her türlü hizmeti veriyoruz. Sedir Adası bizim için çok önemli. Adada bütünleşik yönetim şeklini kurmak için çalışma başlattık. Tuvaletler, duş kabinleri ve şezlonglar değiştirildi. Otlarla mücadele için zirai çalışmalar yapıldı. Bunun için 140 bin lira harcama yaptık” dedi.

YENİ YATIRIMLAR GELİYOR

İyileştirme çalışmalarının devam edeceğini kaydeden Özer, “Tuvaletlerden ve duşlardan kaynaklı atık sular oluşuyor. Bu suların arıtımı için paket arıtma tesisi kurulacak. Adada su bulunmadığı için dışarıdan taşıma suyu getiriyoruz. Bunun için 50 tonluk su deposu yapacağız. Elektrik ihtiyacını da güneşten karşılayacağız. Bunlar için projeler hazırlandı. Gerekli izinleri aldık. 455 bin lira bütçe ayırdık. Bu yıl sonuna kadar adaya toplam 595 bin lira yatırım yapmış olacağız. Sedir Adasında bütünleşik yönetim şekliyle sorunları çözeceğiz” diye konuştu.

KAMULAŞTIRMALAR YAPILDI

Adada gerekli kamulaştırmaların yapıldığına dikkati çeken Özer şunları söyledi: “Sedir adasının bir bölümü şahıslara aitti. Bunlar için çalışma başlattık. 2010 ve 2011 yıllarında 5 kişiye kamulaştırma bedeli olarak 846 bin lira ödedik. Adanın tamamı Maliye Bakanlığı’nın oldu. Maliye Bakanlığı da adayı bakanlığımıza tahsis etti. Sedir Adası artık tamamen bir devlet adası.”

SİGARA YASAĞI GELDİ

Adanın doğal ve tarihi güzelliklerini koruduklarını ifade eden Özer, “Adanın kumu koruma altında. Buradan bir avuç kum götüren tarihi eser kaçakçılığıyla yargılanıyor. Geçtiğimiz yıl adada yangın çıktı. Yangının sigara izmaritinden çıktığı belirlendi. Biz de bu yıl adada kafeterya hariç tüm alanlarda sigara içilmesini yasakladık. Bakanlığımız Sedir Adasıla ilgili hazırladığımız tüm projelere destek veriyor” dedi.



AB (İÖ/RT)