Türkiye’de deniz-kara entegre havayolu taşımacılığını hayata geçiren ilk havayolu şirketi Seabird, Haliç-Alaçatı uçuşu ile tarifeli seferlerine başladı. Haliç’e saat 10.30 sıralarında inen uçak, 14 yolcusunu alarak saat 11.30 sıralarında havalandı. 19 kişilik De Havilland DHC-6 Twin Otter tipi deniz uçağı, 1 saat 30 dakika süren uçuşun ardından Alaçatı’ya ulaştı. 


İlk tarifeli uçuşlarıyla ilgili basın açıklaması yapan Seabird Havayolları Genel Müdürü Kürşad Arusan, Alaçatı’ya tek gidiş bilet fiyatının vergiler dahil 227 TL olduğunu belirterek, şunları söyledi:


“Biz, yatırımlarımız ve uçaklarımızın maliyetleri nedeniyle ucuz havacılık hizmeti vermeyi planlamıyoruz. Ancak ödenebilir fiyatlarla deniz uçağıyla uçma keyfini Türk halkına yaşatmayı amaçlıyoruz. Şu an planlanan seferlerimiz karşılıklı olarak, İstanbul-Alaçatı, Alaçatı-Bodrum arasında gerçekleşecek. Ayvalık için de yoğun talepler alıyoruz. Zamanla seferlerimiz artacak. Bu yıl ikinci uçağımızı da hizmete açacağız. Pilotlarımız Maldivler’den Kuzey Kutbu’na uçmuş olan pilotlar.  Özellikle deniz uçakları üzerine eğitim almış ve 10 bin saat uçuş deneyimine sahipler. Biz zamanla Türk pilotlarına gerekli eğitimleri sağlayarak bayrağı onlara devretmeyi düşünüyoruz. İki motorun verdiği güvence var, konamayacağı hiçbir yer yok. Zaten uçaklarımız denize inmenin yanında gerekli donanımlar takılarak, asfalt, kum ve karlı pistlere de iniş yapabiliyor. Kış sezonunda da sürprizler yapacağız. Ekim ayının sonuna kadar 3 bin yolcu taşımayı hedefliyoruz. 2015 yılına kadar filomuzdaki uçak sayısını 10’a kadar yükseltmeyi planlıyoruz.”


BÜYÜK KOLAYLIK


Uçağın hareketinden önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan yolculardan Neşe Sagat ise, heyecanlı olduğunu belirterek “Her şeyin iyi olacağını düşünüyorum. Büyük uçaklara alışık olduğumuz için biraz sallamasından endişeliyim. Check-in derdi yok. Buraya uçuştan 30 dakika önce gelip otelimizin yakınına kadar ineceğiz. Çok büyük bir lüks. Uçuştan sonra sürekli kullanıp kullanmayacağıma karar vereceğim” dedi.  

Sagat’ın arkadaşı bir diğer yolcu Ceren Arık da, “ Açıkçası ben daha öncesi olduğunda deneme uçuşu olduğunu zannediyordum. İlk tarifeli uçuşun bizim tarafımızdan yapılacağını. buraya geldiğimde öğrendim. Biraz korkunç geliyor ama. Hakikaten çok büyük bir kolaylık” diye konuştu.