Isparta'da SDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi önünde 3 Ekim 2011 tarihinde üniversite harçlarına yapılan zamları protesto eden 51 öğrenci hakkında üniversite yönetimi soruşturma başlattı. Güvenlik kamerası ve polisin çektiği görüntü kayıtları incelenerek kimlikleri belirlenen öğrenciler hakkındaki soruşturma, geçen hafta tamamlandı. SDÜ Rektörlüğü, eyleme katılan 51 öğrenciye 15 gün okuldan uzaklaştırma cezası verdi.

Üniversite yönetimi, açılan soruşturmayı protesto eden 1 öğrencinin ise 1 ay okuldan uzaklaştırılmasına hükmetti. Rektörlük, öğrencilere verilen cezaları ailelerine tebliğ etti. Yönetim, ayrıca geçen Ocak ayında Şırnak'ın Uludere İlçesi'nde, 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan hava operasyonunu protesto eden 100 öğrenci hakkında da soruşturma başlattı.

ÖĞRENCİLER İTİRAZ ETTİ

Maden Mühendisliği Bölümü öğrencisi Tanju Yıldız, 5 Mart tarihi itibariyle ceza uygulamasının başladığını belirtti. Yürütmenin durdurulması istemiyle Isparta İdare Mahkemesi'ne dava açacaklarını kaydeden Yıldız, "Eyleme katılmayan, sadece bize selam veren arkadaşlarımıza da uzaklaştırma verildi" dedi.

Ziraat Fakültesi öğrencisi Ece Şimşek ise SDÜ’de şu an soruşturma terörü yaşandığını ileri sürdü. Üniversite yönetiminin anayasal haklarını kullanmalarına izin vermediğini savunan Şimşek, "Uludere olayını protesto eden 100 öğrenci hakkında da soruşturma açıldı. Yasal haklarımızı arayacağız ve cezanın iptali için yargıya gideceğiz" diye konuştu.

'CEZALAR DİSİPLİN YÖNETMELİĞİNE GÖRE VERİLDİ'

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ise söz konusu cezanın disiplin yönetmeliğine göre verildiğini söyledi. Öğrencilerin 3 Ekim 2011'de üniversite sınırları içinde izinsiz eylem yaptığını hatırlatan Prof. Dr. İbicioğlu, "Rektör yardımcılarımız eylemin kampus içinde yapılmamasını istemiş. Fakültelere de yazı gönderildi. Buna rağmen öğrenciler eylemi gerçekleştirdi" dedi.

Konuyla ilgili inceleme yapılması için Hukuk Fakültesi'nden bir öğretim üyesinin tayin edildiğini anlatan Rektör Prof. Dr. İbicioğlu, şunları söyledi:

"Arkadaşımız hazırladığı raporu yönetim toplantısına getirdi. Raporu hazırlayan soruşturmacı, öğrenciler hakkında 1 yıla kadar okuldan uzaklaştırma cezası talep etti. Ancak ben öğrencilerin sicillerine işlenmemesi ve içlerinde ceza almayacak öğrenciler de olabileceğinden yola çıkarak itiraz ettim. Bunun üzerine raporu hazırlayan arkadaşımız böyle bir ayrım yapılamayacağını belirtti. Bazı öğrencilere 1, bazılarına ise 2 yarı yıl uzaklaştırma cezası istendi. Karara direnerek ve tüm affediciliğimizi de kullanarak cezaları 15 güne düşürdüm. Sonuçta bir soruşturma yapıldı ve ceza verilmek zorundaydı. Disiplin yönetmeliğine göre bu ceza kaçınılmazdı. Biz de yönetim olarak en düşük cezayı uyguladık."