Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Sayıştay'ın tarihi, görev ve yetkileri hakkında sinevizyon gösterimi yapıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül törende yaptığı konuşmada, devletin mali tasarruflarından hesap verilmediği süre içerisinde daima şüpheler, yolsuzluklar ve haksızlıklar olacağını, kaynakların etkin şekilde harcanıp harcanmadığından şüphe duyulacağına dikkati çekti. 
Demokrasinin yanı sıra Sayıştay'ın ekonomik ayağının da büyük önem taşıdığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, kaynakların etkin şekilde kullanılması durumunda sürdürülebilir ekonomiden, gelişmişlikten ve kalkınmadan bahsedilebileceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, "Yolsuzluklardan uzak olmak, herhangi bir şekilde yanlış yapmamak, her şeyin kanunlar, prensipler ve gösterilen istikamette harcanabilmesi açısından da Sayıştay çok önemli bir işlev üstlenmektedir" dedi.
Yeni Sayıştay Kanunu'nun 2010 yılında çıktığını hatırlatan Cumhurbaşkanı, yeni kanunun yeteri kadar sahiplenilmediği ve anlaşılmadığı kanaatinde olduğunu söyledi. Son yıllarda yapılan en köklü reformlardan birisinin yeni Sayıştay Yasası olduğuna dikkat çeken Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çünkü ilk defa kamunun bütün alanlardaki harcamaları, ilk defa sivil, asker, istihbarat teşkilatları, KİT'ler, belediye şirketleri dahil olmak üzere devletin, kamunun bir kuruşunun bile harcandığı yerler ilk defa Sayıştay'ın denetimi, kapsamı içerisine girmiş oldu. Türkiye böyle büyük bir olayı, böyle büyük bir reformu gerçekleştirdi. Bu yasa, Türkiye'yi en gelişmiş ülkelerin demokratik standartları, mali uygulama standartlarına taşımıştır. Hepinizin bildiği gibi AB ile müzakere çerçevesi içerisinde bir uyum yasası olarak da biz bunu çıkarttık. Bu yasaya hepimizin sahip çıkması gerekir. Bu yasadan da hiçbir şekilde çekinmemek gerekir."

TBMM BAŞKANI ÇİÇEK 
TBMM Başkanı Cemil Çiçek de konuşmasında, Sayıştay'ın parlamentonun milli irade adına gerçekleştirdiği yasal düzenlemelerin uygulanmasını gözeterek, milli iradenin tecelli etmesinde hukukun hakim kılınması ve hukuk dışı uygulamalarla mücadele edilmesinde önemli görevler icra ettiğini söyledi. Çiçek, Türkiye'nin daha güçlü, istikrarlı ve sürdürülebilir bir zeminde hızla mesafe alabilmesi için Sayıştay'ın hayati fonksiyon üstleneceğini belirtti.

SAYIŞTAY BAŞKANI AKYEL 
SayışTay Başkanı Recai Akyel de, Türk Sayıştayı'nın 150 yıl önce Sultan Abdulaziz'in onayıyla kurulduğunu, kurumun 30 Mayıs 1862'de Ahmet Vefik Paşa'nın başkanlığında göreve başladığını hatırlattı. Günümüzde Birleşmiş Milletler teşkilatının yanı sıra en fazla üyesi ve uluslararası örgüt olan, BM teşkilatı ile sıkı işbirliği içinde bulunan Uluslararası Sayıştaylar Birliği'nin (INTOSAI) sayıştaylar için küresel düzeyde kabul gördüğünü belirten Akyel, herkesçe kabul edilen kurallar ve standartlar belirlediğini söyledi.
Sayıştay'ın, denetimi bir araç değil, kamu kaynaklarının sağlıklı kullanımına bir katkı ve vatandaşın refah seviyesinin artırılmasına destek olduğunun bilincine sahip bulunduğunu belirten Akyel, "Sayıştay görevlerini sağlıklı bir biçimde yerine getirebilmesi için kamuoyundan ve vatandaştan katkı, öneri ve eleştiri beklemektedir" diye konuştu.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Çiçek, törene katılan bakanlar, yüksek yargı organlarının başkanları ve yabancı konuklarla anı fotoğrafı çektirdi.



ÜK(AY/COŞ)