Sayıştay denetçilerinin Büyükşehir Belediyesi’nin 2009 yılı gelir-gider bütçesi üzerinde yaptığı inceleme sonrasında hazırladığı raporu değerlendiren Sayıştay 3'üncü Dairesi ilam hazırladı. İlama göre, aralarında Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve 2009 yılında görevde olan ilgili bürokratlara toplam 1 milyon 807 bin 897 TL zimmet çıkarıldı.

Sayıştay’ın zimmet çıkarttığı konular arasında ilk sırayı belediyenin kiracılardan yapılan tahsilatlarda Katma Değer Vergisi (KDV) alınmadığı için kamu zararına neden olduğu tespiti ilk sırayı aldı. Bu nedenle 967 bin 715 TL zarar tespit edildi.

Zabıta operasyonlarına destek veren polis ekiplerine öğle yemeği için verilen erzak nedeniyle de 64 bin 557 TL zimmet çıkarıldı. Sayıştay, bu harcamanın usulsüz olduğunu tespit etti.

Sosyal proje kapsamında dağıtılan erzak yardımları paketinde yeralan un zeytinyağı, pirinç, salça gibi gıda maddelerinin KDV oranı yüzde 8, unda ise bu oranın yüzde 1 olduğuna dikkat çekilen Sayıştay raporunda, Büyükşehir Belediyesi’nin toplu aldığı erzak paketi için yüzde 18 KDV ödeyerek kamu zararına yol açtığı tespit edildiği yeraldı. Bu kapsamda erzak paketlerinin KDV’sinden oluşan 219 bin 680 TL fazla para dönemin bürokratlarına rücü edildi.

Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nün akaryakıt alımında mevzuata aykırı fiyat farkından doğan 1.039,58 TL’lik ödeme için de zimmet çıkarıldı. Sayıştay, İzmir’in Kuzeyi’ndeki 'Park ve Yeşil Alanların Bakımı' ihalesini kazanan Kürşat Turizm Yatırım Şirketi’ne ödenen hak ediş ödemelerinde 2008 tarihinden itibaren malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta primlerinden işveren hissesinin 5 puanlık kısmı hazine tarafından karşılanmasına rağmen fiyat farkı hesabında Hazine tarafından karşılanan prim tutarının dikkate alınmadığını ve yapılan ödemelerle 29 bin 643 TL kamu zararına neden olunduğunu da belirledi.

Sayıştay’ın ilamına Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan operasyon kapsamında tutuklanan eski Teftiş Kurulu Daire Başkanı ve Karabağlar Belediye Başkan Yardımcısı Hulusi Gülşen toplam 22 bin 493 TL fazla maaş ödendiğini de yeraldı. Ayrıca, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan ve ilçe belediye başkanlarına ödenen Meclis’e katılım huzur hakkı ücretlerinin 7 bin 101 TL’sinin fazla ödeme olduğu da Sayıştay ilamında yeraldı.

Büyükşehir Belediyesi’nin ESHOT Genel Müdürlüğü’ne otobüs taşıma bedeli hizmeti karşılığında yaptığı ödemelerde damga vergisi kesintisi yapmayarak 53 bin 557 TL zarara yolaçtığı tespiti de yeralan Sayıştay ilamında, spor salonları ve İnciraltı’ndaki gemi müzesinin elektrik faturalarının ticarethane tarifesinin alt grubu ’Diğer 1 abone grubu” yerine, resmi daire/ticarethane tarifesinden ödenmesi nedeniyle 5 bin 792 TL, park, bahçe, köprü, meydan aydınlatmalarının ise genel aydınlatma olmasına karşın resmi daire tarifesinde ödenmesi nedeniyle de 135 bin 491 bin TL zimmet çıkarıldı. Sayıştay, İzmir Hafif Raylı Sistem 2. aşama projesi Mühendislik, Müşavirlik ve Kontrolörlük Hizmetleri işinde 2005 ve 2007 tarihi arasında fiyat farkı ödemelerinin hatalı hesaplanması sonucu 300 bin 828 TL zarar olduğunu belirtti. Bunla ilgili de zimmet çıkardı.

öte yandan Sayıştay bir belediye personeline orjinal olmayan ilaç küpürlerina dayanarak mevzuata aykırı 504 bin 359 TL ödeme yapıldığı için Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Mahkeme kararına kadar da hüküm dışı bırakıldı, karar verilmedi. İzmir Banliyo Sistemi’nin Geliştirilmesi Projesi’yle ilgili de LRTC/ERKA-AS/E+M/KHM Ortak Girişimi’ne ihale edilen müşavirlik ve kontrolörlük işinde de bir süre uzatımı olup olmadığının araştırılması gerektiği sonucuna varıldı. İçişleri Bakanlığı’na yazıyla başvuran Sayıştay firmaya 12 ayrı ödeme emriyle ödenen 2 milyon 254 bin 821, 21 TL’nin zamanını araştırmaya başladı. Sonuca göre karar verilecek.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kendisine henüz bu konuda bilgi gelmediğini söyledi.



UB(İÖ/AAA)