İzmir’deki 'Savunma Sanayi Günü' etkinliğinin açılış töreni sonrasında soruları yanıtlayan Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, mayına karşı dayanıklı araç 'Kirpi' projesi ile 2.5, 5 ve 10 tonluk kamyonların imalatının 3 yıl önce ihale ile BMC’ye verildiğini hatırlattı. Kamuoyunun daha çok Kirpi araçlarına ilgi duyduğunu dile getiren Bayar, "Kirpi çok başarılı bir araç oldu. Toplam 468 araçlık proje kapsamında 250 araç Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edildi. Araç bölgede asker intikalinde en yoğun kullanılan ve güvenilen araç haline geldi" dedi.

"BİZİM PROJEMİZİ DE ETKİLEDİ"

Ancak BMC’nin mali sıkıntıları nedeniyle üretimde aksamalar yaşandığını anlatan Bayar, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"BMC’nin kendi mali durumundan kaynaklanan bir aksama oldu. Mali durumundaki sıkıntı malzeme tedariklerinde bir gecikmeye sebep oldu. Bu da üretimi aksattı. Bu aksamanın sebebi bizim projemizin finansmanı değil. Biz gerekli avansları, ödemeleri, projeyi tam olarak finanse edecek şekilde yapıyoruz. BMC’nin sıkıntısı ticari alandaki faaliyetlerinden kaynaklanıyor. Bu bizim projemizi de etkiledi."

ŞİRKET SÖZLÜ TEMİNAT VERDİ

Bayar ayrıca, şirket yönetimi ve bağlı olduğu grupla yoğun bir görüşme içinde olduklarını belirterek "Oraya söylediğimiz şu; 'Tabii ki ticari sorunlar her zaman yaşanabilir ticaret dünyasında doğaldır. Ama askeri bir projede, savunma projesinde görev alan sanayimizin sorumlulukları bunun biraz üzerindedir.' Sektöre katılan sanayi kuruluşlarına bu mesajları her zaman veriyoruz. Savunma sanayiine üretim yapılıyorsa bu artık sadece ticari gayelerle yapılan bir faaliyet olamaz, bu şekilde bakılması gerekiyor. Burada önemli olan silahlı kuvvetlerin ihtiyacının karşılanması, askerimizin güvenliğinin sağlanması. Burada bize şirket ve grup seviyesinde sözlü olarak teminatlar veriliyor, bu sorunun aşılacağı, gerekli çalışmaların yapıldığı yönünde. Biz de ümit ediyoruz ki kısa bir zamanda sorun aşılacak" diye konuştu.

"AMACIMIZ PROJENİN DEVAMI"

Bayar ayrıca BMC’nin bir başarı hikayesi olduğunu vurgulayarak şirketin askeri projelerdeki başarısının devamı için de gayret edeceklerini kaydetti. Alternatifleri olduğunu ancak tercihlerinin bu olmadığını, başlanan projenin devam ettirilmesini istediklerini belirten Bayar, "Bunu devam ettirmek için tüm yolları deneyeceğiz, tükendikten sonra başka çarelere bakılması gerekirse bakacağız. Ama henüz o aşamada değiliz. Biz o ihaleyi yaptığımızda ülkemizden üç firma teklif verdi. Dolayısıyla bu ihtiyacı her halükarda karşılarız. Ama buradaki amacımız başarılı projenin devamıdır. BMC gibi Türkiye'nin bir varlığının, servetinin yaşatılması ülkeye hizmete devam etmesidir" değerlendirmesini yaptı.

Bayar açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Üretim tamamen durmadı. Geçen ay 15 araç teslim edildi. Bu ay içinde de teslimat çalışmaları devam ediyor. Tamamen durmuş bir üretimden bahsetmiyoruz. Belli üretimler devam ediyor. Finansman sorunu çözüldüğünde nihai teslimatlar da yapılabilecek. Teslimat takviminde bir seneye yakın bir gecikme var. Kalan 200 araç için aşağı yukarı bir sene gecikme içindeyiz."

Öte yandan Bayar, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden de kendilerine Kirpi talebi olduğunu dile getirdi.




--- KUTU ---


HELİKOPTER FİLOSU GÜÇLENDİRİLİYOR


TSK’nın helikopter ihtiyacıyla ilgili soruya da yanıt veren Bayar, "ABD’den talep edilen 3 kobra helikopterinin teslimatının yapıldı. Bu üç kobra aslında ATAK projesi başlamadan önce, çok uzun bir zamandır ABD’den talep ettiğimiz helikopterlerdi. Elimizde aynı tip helikopterler var. O filoda üç tane kazalarla, değişik sebeplerle filodan ayrılan helikopterleri ikmal etmek üzere talebimiz vardı. TSK’nın uzun vadeli taarruz helikopteri ihtiyacını karşılamak için yürüttüğümüz T 129 Milli Helikopter projesi devam ediyor. 4 adet helikopterin test çalışmaları sürüyor. Yıl sonunda TSK’ya teslim edilmesi öngörülüyor. Seri üretimin başlamasıyla önümüzdeki seneden itibaren yılda 10 helikopterin teslimatına başlayacağız. Toplam 59 helikopterlik programda erken teslimatı yapılacak ilk 9’u daha çok terörle mücadele konfigürasyonunda olacak. Diğer helikopterler hem terörle mücadele hem de farklı ihtiyaçlara yanıt verecek şekilde biçimlendirilecek" diye konuştu.

FÜZEYE YOĞUN YATIRIM

Bayar, Roketsan’ın bin 500-2 bin kimoletre menzile uzanan füze çalışması bulunup bulunmadığı yönündeki soruya ise şu yanıtı verdi:

"Bizim füze alanında güdümlü silahlar üzerinde yoğun yatırımımız ve teknoloji geliştirme çalışmamız var. Roketsan belli ürünler ortaya çıkarmaya başladı. Ciddi mesafa katedildi. 250 kilometrede çok hassas vuruşlara ulaşılmış durumda.Bu mesafelerin ötesindeki silah sistemleri balistik silanlardır. Burada da Türkiye’nin belli çalışmaları var, geliştikçe kamuoyuna bilgi vereceğiz."