Arap Baharı'nın en şiddetli yaşandığı Libya’nın yeni yönetimi, 42 yıllık liderleri Muammer Kaddafi’ye karşı ayaklanan, iç savaşta yaralanan askerler ile olumsuz etkilenen aileleri rehabilitasyon ve tedavi amacı ile Türkiye’ye tatile göndermeye başladı. Özel bir turizm acentesi ile anlaşma yapan Libya Hükümeti, ilk etapta Kuşadası’na 156 kişi gönderdi. Tüm masrafları Libya Hükümeti’nce karşılanan gaziler ve aileleri önceki gün Kuşadası’na gelerek beş yıldızlı Korumar Otel’e yerleşti.

Libyalılar’ın Türkiye seyahatlerini organize eden Bita Travel yetkilisi Levent Öztuş, 2012 yılı içinde Libya Hükümeti’nin göndereceği gazi ve ailelerinin 10 bin kişi civarında olacağını söyledi.

Öztuş, "2011 yılı bahar ayında başlayan ve son baharda muhalif güçlerin zaferi ile sonuçlanan Libya’daki iç savaş sırasında yaralanan askerler ve ailelerini Türkiye’nin değişik merkezlerinde misafir ediyoruz. Bu merkezlerden biri olarak da Kuşadası’nı seçtik. Kuşadası’na ilk etap da 156 kişiyi yönlendirdik. Gelecek ay ikinci grupla 200 kişiyi daha Kuşadası’nda ağırlayacağız. Gelen misafirlerin tamamı iç savaşta çatışmalarda yer almış askerler ve ailleri. Ölü turizm sezonunda gerçekleşen bu turlar ile Kuşadası’nda ve diğer tatil merkezlerinde ekonomik bir hareketlilik görülüyor" dedi.

Kış sezonunda açık olan birkaç otelden biri olan Korumar’da konaklayan Libyalılılar, zamanlarının büyük bölümünü sahil şeridinde ve çarşılarda gezerek geçiriyor. Basın mensuplarının sorularını yanıtlamamak ve görüntü vermemek çaba harcayan Libyalılar, yöresel kıyafetleriyle vatandaşların ilgisini çekiyor.