Gaziantep'te 2 Mart'ta başlayan ve 19 Mart'a kadar devam edecek 2012 Avrupa Bireysel Kadınlar Satranç Şampiyonası'nda dekolte ve minik etek yasağı konulduğuna ilişkin haberler üzerine açıklama yapan Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı, "Avrupa Satranç Birliği'nin 27 yıllık tarihinde ilk kez sporcular için müsabaka sırasında uymak zorunda oldukları bir genelge yayımlandığı yolundaki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır" diye konuştu.

Şampiyonanın Gaziantep'te düzenlenmesi kararının 1 Ocak'ta alındığını, bu kararda giyim, kuşam konusunda bir takım kararlar olduğunu ifade eden Yazıcı, şunları söyledi:

"Alınan kararlar içinde dekolte giysilerle ilgili hüküm ve uygulama yok. Ancak, Avrupa Satranç Birliği Genel Sekreteri olan o hanım arkadaşımız Sava Stoisavljeciç maksadını aşan şeyler söylemiş. Dünya Satranç Birliği tarafından onaylanmayan bu kurallar, kesinlikle uygulamaya giremez. Haberlere sporcular da, biz de güldük. Ancak dünyanın önemli şampiyonalarından birinin Gaziantep gibi önemli bir kentte yapılmasının farkına varılması açısından güzel bir haber oldu."

"SATRANÇÇI KENDİSİNE YAKIŞANI GİYER"

Satranççıların kendisine yakışanı giyen, kimsenin uyarmasına fırsat kalmadan kurallara uyan sporcular olduğunu kaydeden Yazıcı sözlerini şöyle sürdürdü:

"Konunun böyle gündeme gelmesi ironik, trajikomik bir olay. Hatta bu işi çirkinleştirmeye çalışanlar, hükümetin, büyükşehir belediyesinin baskısıyla yaptırılmaya çalışıldığını söyleyenler oldu. Bizim kızlarımız da, yabancı satranççılar da son derece centilmence yarışan sporcular. Hiç birisi karşısındaki rakibinin kılığıyla, kıyafetiyle güç durumda bırakmayı düşünecek kişiler değiller. Dekolte anlayışı kişiden kişiye göre değişen bir yorumdur. Dekolteli diye yayınlanan fotoğraftaki sporcu dünya ikincisi bir hanım. Bu haberleri dünyanın satranççıları okusa gülerler. Avrupa Satranç Federasyonu tarafından alınan kararlar daha 27 Ağustos 2012 tarihinde İstanbul'da yapılacak Dünya Satranç Birliği Genel Kurulu'nda konuşulacak ve uygulanıp- uygulanmayacağına karar verilecek. Yani turnuva ortasında böyle bir genelgenin yayınlandığı doğru değil. Olayın Gaziantep ile hiç bir ilgisi yok. Eğer burada bir sporcu ihraç edilecekse, ceza alınacaksa sorumlusu biziz. Birisi hariçten gazel okumuş. Burası defile yapılan yer de, Cannes Film Festivali yapılan yer de değildir."