Geçen yıl 23 Ekim ve 9 Kasım'da meydana gelen ve 644 kişinin hayatını kaybettiği Richter ölçeğine göre 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerde birçok bina ağır hasar alarak yıkıldı. Bunların arasında okullar ve öğretmen evlerinin de bulunduğu hatırlatıldı. Ordu Caddesi'nde bulunan Van Öğretmenevi de yıkılınca Şişli Belediyesi Van'a  öğretmenevi yapma sözü verdi. Maraş Caddesi üzerinde bulunan ve yıkılan Ticaret Meslek Lisesi'nin yerine Şişli Belediyesi tarafından 76 odalı tam donanımlı Van-Şişli Öğretmenevi'nin inşaasına başladı. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de 'Öğretmenler Günü'nde özel uçakla Van'a gelip incelemelerde bulundu. Van Belediyesi'ni ardından, Van Valisi Münir Karaloğlu'nu makamında ziyaret eden Sarıgül, kendilerine her türlü desteği veren Van Valiliği'ne teşekkür etti. Kendisinin Erzincanlı olduğunu ve depremin acılarını çok iyi bildiğini belirten Sarıgül, duyarlı insanların katkılarıyla yaraların daha hızlı sarılmaya devam ettiğini söyledi. Depremde hayatını kaybedenlerin anısına Öğretmenevi yaptırmak istediklerini belirten Sarıgül, önümüzdeki günlerde birçok sanatçının katılımıyla birlikte öğretmenevini açacaklarını söyledi.

HEDİYELER VALİLERİN BAŞINA İŞ AÇIYOR AMA

Van Valisi Münir Karaloğlu, depremde 76 öğretmenin hayatını kaybettiğini hatırlatırken  bugün düzenlenen etkinliklerde duygulu anlar yaşadığını söyledi. Yaptığı çalışmalardan ötürü Sarıgül'e teşekkür eden Karaloğlu, daha sonra günün anısına Sarıgül'e hediye vermek isterken, "Bu hediyeler valilerin başına çok işler açıyor. Ama öğretmensiniz bir sorun olmaz heralde" sözü salonda kahkahalara neden oldu. Vali Karaloğlu daha sonra üzerinde urartu motiflerinin bulunduğu bir vazo hediye etti.

VANLI ESNAFI DOLAŞTI

Sarıgül, Van sokaklarında da dolaşarak halkla sohbet etti. Önce bir tantuniciye giren Sarıgül, burada tantuni ustasının yerine geçerek hem tantuni dürümü yaptı, hem de yapılan dürümleri yedi. Daha sonra 'Kahvaltıcalar Sokağı'ndaki kahvaltıcaları ziyaret eden Sarıgül, burada da ceviz reçelinin tadını bakıp işyeri sahipleriyle sohbet etti. Yoğun ilgiyle karşılaşan Sarıgül, çervdendekilerle sohbet edip ayaküstü onları dinledi. Buradan ayrılan Sarıgül, 'Türkiye Değişim Hareketi' binasında bulunanlarla bir araya geldi. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Sarıgül, Türkiye Değişim Harekati olarak, din, dil, ırk, mezhep, kültür farkı kesinlikle gözetmediklerini belirterek şöyle konuştu:

"Biz istiyoruz ki; bu coğrafyada yaşayan bütün yurttaşlarımız özgürce kendi dillerini konuşsunlar. Kendi inançlarının gereğini yerine getirsinler. Biz istiyoruz ki, Laz yurttaşlarımızda, Kürt yurttaşlarımızda arzu ettikleri şekilde kendi innçlarının gereğini özgür bir şekilde yerine getirsin. Bizim ötekimiz yok. Çünkü biz inançlara saygılı, laikliği,  bireyin özgürlüğünü savunuyoruz. Başı açık kardeşimizde bizim, başı kapalısı da bizim. Biz istiyoruz ki İstanbul'un Şişli'sinde ne varsa Türkiye'nin her tarafında hepsi olsun. Biz istiyoruz ki; Türkiye'nin sorunları silahla değil barışla, uzlaşmayla çözülsün, Türkiye ve dünyanın her noktasından silahlar gitsin ve barış gelsin, Güneydoğu'ya bomba uçakları değil, artık turist uçakları gelsin. Bizim çok farklı değerlerimiz var. Biz birimizle içe dönük uğraşmayı değil, biz bireyin özgürlüğünü demokratik hakları en üst noktaya almalıyız."

'ŞİŞLİ'NİN SANDIĞINDAN KAÇTILAR'

Sarıgül son günlerde tartışmalara neden olan şişli Belediyesi ile ilgili de açıklamar da yaptı. Sarıgül, bir yeri, bir yere, gücümüz var diye bağlamamak gerektiğini anlattı. Sarıgül, şunları söyledi:

"Gece yatıyorsunuz başka ilçeye bağlısınız. Sabah bir talimatla başka bir ilçeye bağlısınız. Bu ileri demokraside yok. Bir yeri bir yere bağlayabilirsiniz ama bunun için mutlaka orada bulunan yurttaşlarımızın düşünce ve görüşlerine mürcaat edilmesi şarttır. Bugün 'İleri demokrasi' diyenler Şişli'nin sandığından kaçmışlardır. Şişli'de kurduğumuz sandığa gitme cesaretini gösterememeilerdir. Almış olduğunuz karar doğruysa o zaman neden Şişli'nin sandığından niçin kaçtınız? Siz kurun yurttaşlarımız oraya gelsin ve kendi düşüncelerini belirtsin. Bireyin özgürlüğü ve herkesin özgürce telefonlarıyla rahat konuşabildiği mutlu konuşabildiği bir Türkiye arzu ediyorum." 

76 ÖĞRETMENİN ADI ODA KAPILARINDA

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, yapımı süren öğretmenevini gezerken binanın 76 odalı olacağını, her odaya depremde yaşamını yitiren öğretmenin adını vereceklerini bildirdi. Sarıgül, "Konferans salonunda da bulunan 76 sandelyede onların ve bu öğretmenevinin yapımına destek veren sanatçıların isimleri verilecek. Buradaki konferans salonunu bütün Vanlılar kullanabilecek" diye konuştu.



GÖ(FE/İD)